Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Super de Boer presteert beter dan analistenverwachtingen

Super de Boer presteert beter dan analistenverwachtingen
16 jul 2009 om 08:51

Super de Boer behaalde over de eerste zes maanden een nettowinst van 6 miljoen euro, wat zo’n 20 procent hoger ligt dan analisten hadden verwacht. De EBIT over deze periode kwam uit op 8 miljoen euro, waar dit vorig jaar nog 10 miljoen was. De omzet steeg evenwel, van 776 miljoen naar 792 miljoen euro.

 

Toelichting

“Super de Boer laat in het eerste halfjaar van 2009 een stijging van de omzet zien; deze steeg van 776 miljoen euro in 2008 naar 792 miljoen. Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten en het nettoresultaat zijn met respectievelijk 8 miljoen en 6 miljoen euro gelijk gebleven. Dit resultaat is behaald met gemiddeld 10 winkels minder vergeleken met het eerste halfjaar 2008. We zijn, zeker gezien het lastige economische klimaat, tevreden met deze cijfers en gaan verder door op de ingezette koers.”

 

Kredietfaciliteit

De netto financiële baten en lasten over het eerste halfjaar van 2009 bedroegen 3 miljoen euro, een forse daling ten opzichte van dezelfde periode van 2008 (€ 5 miljoen). Dit was voornamelijk het gevolg van het positieve effect van de aangepaste kredietfaciliteit. De netto schuldpositie nam ten opzichte van ultimo 2008 toe met 14 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van seizoensinvloeden. De belangrijkste posten waren vakantiegeld, inclusief loonbelasting, en crediteurenbetalingen die verband hielden met de kerstverkopen.

 

Vooruitzichten

"In de herfst van 2008 werd de wereld geconfronteerd met een turbulente situatie op de financiële markten, welke is overgeslagen naar de reële economie. Dit heeft inmiddels, ook in Nederland, een economische neergang tot gevolg. Super de Boer heeft een goede uitgangspositie om deze omstandigheden het hoofd te bieden, omdat in 2007 en 2008 een goede basis is gelegd door het moderniseren van het winkelbestand, de uitrol van het nieuwe formuleconcept, het versterken van de lokale marketing en de uitbreiding van het huismerk."

 

Super de Boer richt zich in 2009 op moderniseren van de bestaande 50 winkels en uitbreiding naar 60 winkels. De onderneming heeft 20 miljoen euro aan investeringen in de pijplijn. Tot slot zal er veel aandacht uitgaan naar het versterken van het Super de Boer-huismerkassortiment en de prijspositionering.

 

UPDATE

In een toelichting op de cijfers liet bestuursvoorzitter Jan Brouwer weten dat het momenteel niet in gesprek is met Schuitema of een andere Nederlandse concurrent inzake een potentiele samenwerking. Het Franse Casino, dat voor 57 procent eigenaar is van Super de Boer, zou van plan zijn het belang te verkopen. Brouwer meldde dat er momenteel geen gesprekken gaande zijn met de Fransen. Tot slot liet de voorzitter weten dat hij niet kan inschatten wat de gevolgen zullen zijn van het opzeggen van de uitvoeringsovereenkomst met Stichting Pensioenfondsen DSB. Beide partijen raakten in onmin na uiteenlopende ideeen over het herstel van de dekkingsgraad van het fonds.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.