Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Redding ABN Amro kost Nederlandse belastingbetaler mogelijk flink meer geld

Redding ABN Amro kost Nederlandse belastingbetaler mogelijk flink meer geld
30 jun 2009 om 10:51

De Nederlandse Staat moet bij de verkoop van Fortis Nederland en ABN Amro een fors hogere prijs dan de aanschafprijs bedingen wil het de belastingbetaler niet opschepen met een stevig verlies. In oktober 2008 nationaliseerde de Nederlandse overheid het Nederlandse deel van Fortis en betaalde daarvoor 16,8 miljard euro. De Staat heeft echter inmiddels extra geld voor ABN Amro beschikbaar moeten stellen. Daarnaast meldde minister van Financiën Wouter Bos gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat de aanschafprijs van Fortis Nederland met 6,5 miljard euro is verhoogd door een eerdere ‘technische verhanging’ (term gebruikt door Wouter Bos).
 

Eerdere ‘technische verhanging’

Na de nationalisatie van het Nederlandse gedeelte van Fortis Holding gaf Bos een lening ter waarde van 50 miljard euro aan Fortis Bank Nederland. 6,5 miljard euro van deze lening werd kwijtgescholden in ruil voor het belang van Fortis Bank Nederland in RFS Holdings. In deze holding brachten Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Schotland alle aandelen ABN Amro onder nadat ze de financial eind 2007 hadden gekocht. Het Ministerie van Financiën spreekt van ‘technische verhanging’, omdat de Staat vanuit zowel financieel als risicoprofiel-perspectief niet in een wezenlijk andere positie is gebracht. De transactie heeft met gesloten beurzen plaatsgevonden.

Extra kapitaalinjectie Nederlandse overheid

Bos maakte afgelopen vrijdag bekend dat hij 2,5 miljard euro extra beschikbaar stelt voor ABN Amro . Een deel van het kapitaal zal gebruikt worden om het kredietrisico op een “specifiek, kwalitatief goede Nederlandse hypotheekportefeuille” over te nemen, zo zei de minister van Financiën. Of het bij deze ene kapitaalinjectie blijft is onzeker, aangezien ABN Amro boekverliezen heeft geleden op de verkoop van HBU en daarnaast extra kapitaal nodig heeft om door te kunnen groeien.

 

– Lees hier de brief van Wouter Bos aan de kamer waar hij spreekt over ‘technische verhanging’ –

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.