Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak begint de week voorzichtig

Damrak begint de week voorzichtig
8 jun 2009 om 08:28

De Amsterdamse beurs zal vanochtend vlak tot licht lager van start gaan. Na de winst van vorige week beginnen beleggers deze week voorzichtig.

Akkoord Icesave

De regeringen van IJsland, Nederland en Groot-Brittannië hebben een akkoord bereikt over het terugbetalen van de Nederlandse en Britse spaartegoeden bij Icesave . De spaarbank is onderdeel van de vorig jaar omgevallen IJslandse bank Landsbanki. Nederlandse en Britse spaarders hadden op het moment dat de bank omviel 3,8 miljard euro aan spaartegoeden op de IJslandse bank staan.

De schuld wordt omgezet in een lening met een rente van 5,5 procent. IJsland krijgt vijftien jaar de tijd om 1,3 miljard euro aan Nederland terug te betalen. Een groep gedupeerde spaarders heeft al kritiek geuit op de regeling. Volgens hen krijgt IJsland 440 miljoen euro cadeau doordat het per spaarder maar 20.000 euro hoeft terug te betalen.

ING verwacht grotere krimp economie

Het economisch bureau van het ING verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 4,6 procent zal krimpen. Eerder dit jaar had het Centraal Planbureau nog een krimp van 3,5 procent  over 2009 voorspeld. Volgens de bank zal de Nederlandse economie volgend jaar met 0,2 procent krimpen.

Cash settlement Fortis holding in opspraak

Fortis Bank Nederland gaat de Fortis holding aanklagen voor het niet verstrekken van voldoende kapitaal. Dit kapitaal is nodig om preferente aandelen af te lossen. Door middel van een kort geding hoopt Fortis Bank Nederland de benodigde 362,5 miljoen euro alsnog van het moederbedrijf te ontvangen.

Amerika

Crediteuren van Chrysler proberen door een uitspraak van de rechter de verkoop van de noodlijdende Amerikaanse autofabrikant aan Fiat tegen te houden. Onder de schuldeisers zijn enkele grote Amerikaanse pensioenfondsen, zij krijgen bij de verkoop 2 miljard dollar, wat een stuk lager is dan de bedragen die uitstaan.

De beurzen op Wall Street zijn vrijdag verdeeld gesloten. De Dow Jones won 0,2 procent op 8.763 punten. De S&P en de Nasdaq verloren allebei licht.

Azië

In Japan is de Nikkei-index bijna een procent hoger gesloten op 9.862 punten. De Hang Seng-index in Hong Kong staat in de middaghandel op een verlies van 0,7 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.