Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederland en IJsland bereiken akkoord over Icesave

Nederland en IJsland bereiken akkoord over Icesave
8 jun 2009 om 08:05

De regeringen van IJsland, Nederland en Groot-Brittannië hebben een akkoord bereikt over het terugbetalen van de Nederlandse en Britse spaartegoeden bij Icesave. De spaarbank is onderdeel van de vorig jaar omgevallen IJslandse bank Landsbanki. Nederlandse en Britse spaarders hadden op het moment  dat de bank omviel 3,8 miljard euro aan spaartegoeden op de IJslandse bank staan.

De schuld wordt omgezet in een lening met een rente van 5,5 procent. IJsland krijgt vijftien jaar de tijd om 1,3 miljard euro aan Nederland terug te betalen. Volgens een groep gedupeerde spaarders is de regeling oneerlijk. Gerard van Vliet, woordvoerder van de groep, krijgt IJsland 440 miljoen euro cadeau. Dit komt doordat IJsland maar tot 20.000 euro per spaarder hoeft terug te betalen. Spaarders die meer geld bij Icesave hadden uitstaan krijgen tot 40.000 euro terug van commerciële banken, de Nederlandse overheid vergoedt het resterende bedrag tot 100.000 euro.

De 440 miljoen komt voor een groot deel voor rekening van commerciële banken. De Nederlandse overheid betaalt 100 miljoen euro en 40 miljoen euro komt voor rekening van spaarders die meer dan 100.000 euro bij Icesave hadden gespaard. Van Vliet noemt het onterecht dat IJsland niet al het geld vergoedt, terwijl het wel 100 procent terugbetaalt aan IJslandse spaarders. Volgens Europese regelgeving mag IJsland geen onderscheid maken tussen Nederlandse en IJslandse spaarders. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.