Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs maakt lagere opening niet goed

Amsterdamse beurs maakt lagere opening niet goed
8 jun 2009 om 18:02

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, heeft vandaag 1,70 procent verloren. Beleggers kregen vandaag geen richting doordat er weinig bedrijfsnieuws en macrocijfers werden gepubliceerd. De index opende lager en bewoog zich vervolgens zijwaarts rond een koers van 263 punten. De opening van Wall Street deed het vertrouwen van de beleggers niet goed, waardoor de AEX licht verder wegzakte. Dit verlies werd later weer iets goedgemaakt, maar uiteindelijk zakte de Amsterdamse hoofdindex toch weer weg. De AEX sloot op 262,39 punten. Ook de AMX eindigde lager, -1,15 procent.

ING: ‘economie krimpt 4,6 procent in 2009’

Het economisch bureau van het ING verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 4,6 procent zal krimpen. Eerder dit jaar had het Centraal Planbureau nog een krimp van 3,5 procent  over 2009 voorspeld. Dat schrijft het Financieel Dagblad vanochtend. Volgens de ING zal de Nederlandse economie volgend jaar met 0,2 procent krimpen.

Fugro bereikte principeakkoord over overname Tenix LADS

Fugro heeft een principe-akkoord bereikt inzake de overname van Tenix LADS uit Australie. Het bedrijf is gespecialiseerd in het meten van waterdiepte met behulp van lasers.Naar verwachting zal de overname worden afgerond in het derde kwartaal van 2009 waarna de nieuwe naam van het Australische bedrijf Fugro LADS zal zijn. Hoeveel er is gemoeid met de overname is niet bekend gemaakt.


Philips verkoopt en deelt activiteiten

Philips gaat zijn Mexicaanse tv-activiteiten verkopen aan het Japanse concern Funai Electric. Beide partijen hebben afgesproken dat Funai televisies onder het merk Philips en Magnavox mag verkopen in Mexico voor een periode van 5 jaar in ruil voor royalty’s. Daarnaast maakte Philips vandaag bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met de Amerikaanse fabrikant van media-apparatuur DCA . DCA mag per direct de ‘Pit-O-Resc’ technologie van Philips gebruiken. Financiële details werden niet vrijgegeven.

Industrie in de EU

De industrie in de EU 27 heeft in het eerste kwartaal van 2009 harde klappen gekregen. De productie was over deze periode ruim 17 procent lager dan een jaar eerder. De Nederlandse industrie kromp in het eerste kwartaal van 2009 met 14 procent. Het aantal nieuwe industriële orders in Europa, een indicatie voor de toekomstige productie, loopt sinds oktober 2008 sterk terug. In maart was het aantal nieuwe orders in de Europese Unie 25,5 procent lager dan een jaar eerder. In ons land waren er ruim 26 procent minder nieuwe orders dan een jaar eerder. Nederland behoort met een aandeel van 14 procent tot de landen met relatief weinig industrie.

Duitse macrocijfers

De orders voor de Duitse industrie zijn in april op gelijke hoogte gebleven ten opzichte van maart. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder zijn de orders met 37,1 gedaald. De Duitse staalproductie lijkt over zijn dieptepunt heen met een stijging van 15,7 procent in mei ten opzichte van het (voorlopige) dieptepunt april. Vergeleken met april 2008 lag de productie 47,8 procent lager.

Stijgers en dalers

Aandeel Wavin profiteert van kredietfaciliteit die de buizenfabrikant vandaag gesloten heeft Buizenfabrikant Wavin (+ 9,66 procent) is vandaag de grootste stijger op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageren positief op het nieuws dat het een overeenkomst heeft gesloten met haar banken Fortis, ING, Rabobank en Royal Bank of Scotland over een kredietfaciliteit . Andere fondsen die goed presteerden waren Midkappers ASM International (+ 5,42 procent), Koninklijke Ten Cate (+ 1,47 procent) en Crucell (+ 0,99 procent). De activistische aandeelhouder Fursa meldde dat het Amerikaanse Applied Materials opnieuw interesse in onderdelen van ASMI heeft . Op de AEX won het aandeel van telecomconcern Koninklijke KPN (+ 0,77 procent) het meest.

AMX-fonds Heijmans verloor vandaag 6,97 procent en was daarmee de grootste daler van de dag. Andere verliezers zijn staalgigant Arcelor Mittal (– 5,67 procent), kabelbedrijf Draka Holding (– 4,47 procent), chemieconcern Koninklijke DSM (– 3,81 procent) en baggeraar Boskalis Westminster (– 3,99 procent).

Wall Street

De Amerikaanse beurzen hebben hun lagere opening tot op heden nog niet goed weten te maken. De Dow Jones noteert op 8.659,97 punten, een verlies van 1,18 procent. De S&P 500 en de Nasdaq staan respectievelijk 1,04 procent en 1,44 procent lager.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.