Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zonnige dag op Beursplein 5

Zonnige dag op Beursplein 5
1 jun 2009 om 17:53

Het sentiment op Beursplein 5 was vandaag bijzonder goed. Na een fors hogere opening bewoog de AEX zijwaarts. Beleggers putten extra vertrouwen uit de hogere opening van Wall Street waardoor de Amsterdamse hoofdindex rond half vier vanmiddag verder begon te stijgen. Het positieve gevoel bij beleggers werd vervolgens verder gevoed toen beter dan verwachte macrocijfers bekend werden gemaakt. Zo steeg de inkoopmanagersindex voor in industrie sterker dan verwacht. De AEX sloot uiteindelijk op 268,42 punten, een toename van 3,46 procent. De AMX won ruim 1,8 procent.  

Toestel Air France vermist

Een vliegtuig van de vliegtuigmaatschappij Air France is voor de kust van Brazilië van de radar verdwenen . Het vliegtuig had 228 mensen aan boord en vloog van Rio de Janeiro naar Parijs. Waarschijnlijk is het toestel getroffen door een bliksem, CEO Pierre-Henri Gourgeon van Air France-KLM vreest voor een vliegtuigcrash.

Concurrentie voor TNT in overnamestrijd Royal Mail

TNT heeft er een serieuze concurrent bijgekregen in de slag om een minderheidsbelang van 30 procent in het Britse Royal Mail. Het staatsbedrijfzou volgens The Sunday Telegraph in de belangstelling staan van durfinvesteerder CVC. Daarnaast wordt Deutsche Post genoemd als een van de mogelijke overnamekandidaten. TNT ontkende vandaag reeds een bod op Royal Mail gedaan te hebben.


Stijgers en dalers

Pharming maakte goed nieuws over zijn belangrijkste medicijn bekend De Amsterdamse beurs bestond vandaag voornamelijk uit stijgers. Smallkapper Pharming Group won 27,93 procent nadat het biomedische bedrijf bekendmaakte dat het voortgang heeft geboekt met zijn belangrijkste product Rhucin. De koers van het aandeel van staalgigant Arcelor Mittal klom 10,02 procent en was daarmee grootste stijger op de AEX. Op de AMX presteerde financial SNS Reaal (+ 9,27 procent) erg goed. Onder meer Philips (+ 6,41 procent) en Wavin (+ 5,22 procent) zagen de waarde van hun aandeel flink toenemen.

Zoals gezegd weinig dalers vandaag. De fondsen die minder presteerden waren Koninklijke Ahold (- 1,32 procent) en Unibail-Rodamco (- 0,15 procent) op de AEX, en CSM (- 1,75 procent) en Mediq (- 0,32 procent) op de AMX.


Inkoopmanagersindexen Europa en Duitsland

Zowel de inkoopmanagersindex voor de industrie van Europa als van Duitsland is in mei hoger uitgekomen dan verwacht. De index van Europa stond op 40,7 waar economen gemiddeld op 40,5 rekenden. De Duitse inkoopmanagersindex steeg naar 39,6 tegen een toename tot 39,1 voorspeld door economen.

Wall Street

Het sentiment op Wall Street wordt positief beïnvloed door de beter dan verwachte macrocijfers die vandaag werden gepubliceerd. De Dow Jones (+ 2,41 procent), de Nasdaq (+ 2,79 procent) en de S&P 500 (+ 2,53 procent) noteren allen dikke groene cijfers. De Dow Jones staat rond de klok van tien voor zes op 8.704,87 punten.


Amerikaanse macrocijfers

De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in de twaalf maanden tot en met april 2009 uitgekomen op 968,67 miljard dollar, een stijging van 0,8 procent ten opzichte van de twaalf maanden tot en met maart. Analisten rekenden op een daling van 0,9 procent. Ook de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie was beter dan vooraf verwacht. De index kwam uit op 42,8 waar analisten vooraf een toename tot 41,5 verwachtten.


Geen notering op de Dow Jones meer voor Citigroup en GM

De aandelen van de Amerikaanse bank Citibank en General Motors (GM), dat vandaag faillissement aanvroeg, zullen vanaf 6 juni niet langer op de Dow Jones genoteerd staan . De fondsen Travelers en Cisco Systems gaan de vrijgekomen plaatsen innemen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.