Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

General Motors maakt doorstart als nieuwe onderneming

General Motors maakt doorstart als nieuwe onderneming
1 jun 2009 om 12:19

Vandaag is de deadline voor de Amerikaanse autofabrikanten General Motors (GM) en Chrysler om hun reorganisatieplannen aan de Amerikaanse overheid te presenteren. Eerder op de dag werd reeds bekend dat een Amerikaanse rechter de verkoop van het grootste deel van Chrysler aan Fiat heeft goedgekeurd. Ook het herstelplan van GM is al duidelijk. Een woordvoerder van de regering van president Barack Obama zei gisteravond dat GM tot een akkoord is gekomen met de Amerikaanse overheid. De regering zal voor 30,1 miljard dollar een belang van 60 procent in GM krijgen. Daarnaast zal GM faillissement aanvragen en als een nieuwe onderneming een doorstart maken. Het geld van de overheid wordt gebruikt om de huidige activiteiten van GM te financieren. Eerder pompte de Amerikaanse overheid al 19 miljard dollar in GM, maar verwacht niet meer geld in de autoproducent te hoeven stoppen.


Faillissement GM

GM heeft vandaag faillissement aanvraagd bij de rechtbank van New York, zodat het concern bescherming heeft tegen schuldeisers. Vervolgens zal de onderneming in een gerechtelijke periode van 60 tot 90 dagen reorganisaties doorvoeren, waaronder het sluiten van elf fabrieken in de VS. Na de herstructureringen zal een nieuwe onderneming met de meest rendabele activiteiten van GM een doorstart maken. De Amerikaanse overheid krijgt voor een investering van 30,1 miljard dollar een belang van 60 procent in de nieuwe onderneming. De Canadese overheid en de provincie Ontario investeert 9,5 miljard dollar en krijgen een belang van 12 procent. Verder worden het pensioenfonds van werknemers van GM en houders van niet-gewaarborgde obligaties aandeelhouder.

Verkoop Opel

Afgelopen vrijdag werd reeds bekend dat de Candees-Oostenrijkse producent van auto-onderdelen Magna International een overeenkomst heeft gesloten met GM en zowel de Duitse als de Amerikaanse overheid over de verkoop van Opel en Vauxhalle aan het concern. De overname wordt voor een groot deel met Russisch geld gefinancierd en het concern zal veel auto’s voor de Russische markt gaan bouwen.

Later vandaag toespraak

President Barack Obama zal later vandaag (17.55 uur Nederlandse tijd) een toespraak houden over de toekomst van het autoconcern. Ook CEO Fritz Henderson zal de toekomst later op de dag nader toelichten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.