Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rente Amerikaanse staatsobligaties drukken sentiment Beursplein 5

Rente Amerikaanse staatsobligaties drukken sentiment Beursplein 5
28 mei 2009 om 08:25

De beurs van Amsterdam zal vanochtend lager van start gaan in navolging van de beurzen in Amerika. In Amerika werden gisteren grote aantalen staatsobligaties geveild. Als gevolg hiervan steeg de rente op een toonaangevende tienjarge Amerikaanse staatsobligatie. Beleggers vrezen dat de rente nu kan stijgen waardoor een economisch herstel wordt gedrukt. Voorbeurs kwamen Ahold en BAM met kwartaalcijfers.

 

Ahold presteert vooral in Amerika flink beter

In Amerika namen de prestaties toe met dubbele cijfers , maar ook in Europa was er sprake van een stevige groei van bijna 10 procent. De nettowinst van de Zaanse grootgrutter werd gedrukt door belastingen en een voorziening die moest worden genomen. De nettowinst bedroeg uiteindelijk 196 miljoen euro, fiks lager dan de 261 miljoen van een jaar eerder.

 

Resultaat Bam onder druk door dieptepunt woningmarkt

Bouwbedrijf BAM kwam vanochtend voorbeurs met de cijfers over het eerste kwartaal . De omzet liep ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met circa 5 procent terug tot 1,78 miljard euro. Een belangrijke oorzaak voor de terugloop is het effect van valutakoersverschillen geweest. De winst daalde tot 9,6 miljoen euro. In de vastgoedsector van de onderneming was zelfs sprake van verlies. BAM wist de orderportefeuille echter wel op niveau te houden.

 

Amerika sluit lager

De beurs van Amerika is afgelopen woensdag lager gesloten. Met name het naderende faillissement van General Motors drukte het sentiment. Tevens werden Amerikaanse staatsobligaties massaal in de verkoop gedaan. Hoewel de verkoop soepel verliep, waren beleggers toch geschrokken en vreesden zij de gevolgen. De Dow Jones verloor 2 procent op 8.300 punten. De S&P verloor een zelfde percentage, waar de Nasdaq het verlies wist te beperken tot nipt meer dan 1 procent.

 

Azie

In Azie staan de beurzen evenwel hoger. De toonaangevende Nikkei-index won 0,4 procent en de Hang Seng, de belangrijkste index van de beurs van Hong Kong, wint in de middaghandel zelfs ruim 5 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.