Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bezettingsgraad Nederlandse industrie zeer laag

Bezettingsgraad Nederlandse industrie zeer laag
6 mei 2009 om 11:34

De bezettingsgraad van de Nederlandse industrie is uitzonderlijk laag, zo meldde het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) vandaag. In april 2009 benutte de industrie ruim 74 procent van de beschikbare productiecapaciteit. Toch heeft Nederland nog een van de hoogste bezettingsgraden in de EU.

http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/7DB4BDD5-BC97-498D-98A3-D2BCF79BB7FC/0/2774g1.gif

Sterke teruggang bezettingsgraad

De bezettingsgraad van de Nederlandse industrie is begin 2009 zeer sterk teruggelopen en is nu beduidend lager dan in de voorgaande twintig jaar. Toen benutte de industrie steeds tussen de 80 en 87 procent van haar productiecapaciteit. Ook in eerdere perioden van laagconjunctuur, zoals in 1993 en 2003, daalde de bezettingsgraad. Dat verliep toen echter veel geleidelijker dan nu en bovendien was de teruggang veel minder sterk.

Bezettingsgraad Nederlandse industrie per branche

Bezettingsgraad meest afgenomen in de metaal

De bezettingsgraad in de industrie was in april 9 procentpunt lager dan een jaar eerder. De daling trof alle branches. Het meest liep de bezettingsgraad terug in de metaal- en elektrotechnische industrie, van 82 naar 68 procent. Vooral in de basismetaal- en de transportmiddelenindustrie was de bezettingsgraad bijzonder laag.

Ook in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie was de daling aanzienlijk. Een aantal branches in de industrie met een fors lagere bezettingsgraad maakte gebruik van de werktijdverkortingsregeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De voedings- en genotmiddelenindustrie benutte maar weinig minder van de beschikbare productiecapaciteit dan een jaar eerder. Dit hangt samen met de beperkte conjunctuurgevoeligheid van de vraag naar voedingsmiddelen.

Bezettingsgraad industrie per land


Bezettingsgraad Nederland hoog in vergelijking met rest Europa

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen is de bezettingsgraad veel lager dan een jaar eerder. De teruggang in Nederland is echter minder sterk dan gemiddeld in de EU. In april 2009 behoorde Nederland tot de landen met de hoogste bezettingsgraad. Alleen in Denemarken benutte de industrie haar capaciteit vollediger.

Het artikel van het CBS is hier te vinden

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.