Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beurskoersen Bank of America en Citigroup dalen na ‘stress test’ Fed

Beurskoersen Bank of America en Citigroup dalen na ‘stress test’ Fed
29 apr 2009 om 12:26

Uit een rapportage van de Fed en financiële toezichthouders blijkt dat Citigroup en Bank of America waarschijnlijk meer kapitaalinjecties nodig hebben. Andere banken waarvan is uitgelekt dat ze kapitaalinjecties nodig hebben, zijn WellsFargo, Regional Financial Corp. en Fifth Third Bancorp. Dit is de uitkomst van een onderzoek onder de 19 grootste banken van de Verenigde staten. In dit onderzoek werden de balansen van de 19 banken getest aan de hand van twee macro-economische scenario’s; een optimistisch en een pessimistisch scenario. Het onderzoek was uitdrukkelijk niet bedoeld om de solvabiliteit van de banken te bepalen. De Fed maakt op maandag vier mei de volledige onderzoeksresultaten bekend.

Rooskleurig

De vraag is echter hoe realistisch de scenario’s van de Fed zijn. Beide scenario’s gaan uit van een krimp van de Amerikaanse economie in de komende kwartalen, en beide scenario’s verwachten groei in 2010. Het optimistische scenario gaat uit van een groei van 2,1%; het pessimistische scenario gaat uit van een groei van een 0,5%. Echter, verschillende economen hebben sterke twijfels bij de in hun ogen rooskleurige voorspellingen. Professor Kenneth Rogoth, verbonden aan de economie faculteit van Harvard, verwacht dat het komend decennium de economie van de VS in recessie zal blijven. Volgens Rogoth hebben zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk nog steeds niet de onderliggende problemen in de financiële sector aangepakt.
Barry Eichengreen, Economie professor aan Berkely, ziet ook nog geen tekenen van herstel. Voor herstel van de economie is volgens Eichengreen meer kapitaal in de financiële sector nodig. Echter, de sector is zelf niet in staat zelf dit kapitaal op te brengen. Hiervoor is volgens Eichengreen nog meer steun van de overheid nodig.
Het onderzoek van de Fed zou realistischer zijn geweest als ze het pessimistische scenario had omgedoopt in het optimistische scenario. Voor een goed pessimistisch scenario was wat meer doemdenken op zijn plaats geweest.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.