Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggers trekken zich niks aan van krimp Amerikaanse economie

Beleggers trekken zich niks aan van krimp Amerikaanse economie
29 apr 2009 om 17:33

De Amsterdamse beurs noteert vandaag in het groen. Zowel de AEX (+ 1,38 procent) als de AMX (+ 1,86 procent) sluiten hoger dan gisteren. Het Damrak volgde vandaag de Amerikaanse beurzen die hoger openden en vervolgens de winst uitbouwden. Het vertrouwen van Amerikaanse belegger is opvallend, aangezien er teleurstellende cijfers bekend werden gemaakt over de Amerikaanse economie. De AEX sloot vandaag op 238,07 punten, de AMX op 339,30 punten.

Aandeelhouders Fortis akkoord met verkoop

De verkoop van Fortis aan BNP Paribas is vandaag definitief geworden. Nadat de overname gisteren reeds werd goedgekeurd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) in Gent, gingen vandaag de aandeelhouders in Utrecht akkoord met de overname. Tijdens de aandeelhoudersvergadering was 77,65 procent voor het plan om delen van Fortis te verkopen aan BNP. De aandeelhouders in Utrecht vertegenwoordigden een totaal belang van 27,1 procent in Fortis. De nieuwe verzekeringsmaatschappij die na de verkoop van Fortis ontstaat zal na de zomer zijn strategie bekendmaken .

Kwartaalcijfers

Arcelor Mittal heeft over het eerste kwartaal van 2009 zijn resultaat zien dalen van 2,37 miljard dollar naar 1,06 miljard dollar negatief. De omzet zakte tegenover dezelfde periode vorig jaar 32 procent tot 15,12 miljard dollar. In een toelichting op de kwartaalcijfers laat het bedrijf weten dat het de productie in het komende kwartaal zal halveren. Volgens CEO Lakshmi kan Arcelor Mittal al de eerste tekenen van herstel al zien. Arcelor Mittal kondigde verder aan dat het een emissie van aandelen en converteerbare obligaties gaat plaatsen ter waarde van 3 miljard dollar.

Shell wist over de eerste drie maanden van 2009 een nettowinst te behalen van 3,3 miljard dollar, tegen 7,8 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet kromp van 114,3 naar 58,2 miljard dollar. De oliemaatschappij kondigde vandaag verder aan dat het extra geld gaat storten in het pensioenfonds. Voorgaande jaren stortte het concern jaarlijks tussen de 1 en 2 miljard dollar, deze bijdrage is nu verhoogd tot 5 miljard dollar.

ASMI maakte gisteren bekend dat de resultaten over het eerste kwartaal van 2009 fors lager zijn uitgekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet zakte met maar liefst 55 procent in tot net geen 90 miljoen euro. Het bedrijf leed een verlies van 27 miljoen euro terwijl het een jaar eerder nog een winst behaalde van 24,5 miljoen euro.

Nederlandse overheidsschuld

De Nederlandse overheidsschuld
is in 2008 met 87 miljard euro toegenomen tot 346 miljard euro. De schuld uitgedrukt in percentage bbp groeide daarmee 12,6 procentpunt. Deze groei valt aanzienlijk hoger uit dan het EU-gemiddelde van 2,8 procentpunt, zo berekende Eurostat. Door de toegenomen schuld komt Nederland uit op een totale overheidsschuld die 58,2 procent van het bbp bedraagt. Dat is nog onder het EU-gemiddelde en nog net binnen de 60 procentnorm die de landen in het eurogebied in het Stabiliteits- en Groeipact hebben afgesproken.

Stijgers en dalers

Ten Cate kreeg ondanks matige kwartaalcijfers vertrouwen van de belegger De financials ING (+ 10,20 procent) en Aegon (+ 5,80 procent) behoren vandaag tot de grootste stijgers op de AEX. Ook het aandeel TNT (+ 5,90 procent) werd vandaag goed verhandeld op de hoofdindex. In de Midkap kreeg het fonds Ten Cate (+ 8,04 procent), ondanks teleurstellende kwartaalcijfers, veel vertrouwen van beleggers. Ook de koers van ASM International (+ 4,19) sloot hoger.

Akzo Nobel behoort vandaag tot de grootste dalers. Het chemieconcern ging vandaag ex-dividend en zag zijn fonds 4,86 procent dalen. Arcelor Mittal was vandaag een groot gedeelte van de dag de sterkste daler op de AEX, maar na de hoopvolle woorden van CEO Lakshmi wist het aandeel weer wat van zijn verlies goed te maken. Het fonds eindigde op 3,70 procent negatief. Nutreco (-6,93 procent) is de grootste daler op de AMX. Het diervoedingsmiddelenconcern presenteerde vandaag matige omzetcijfers .

Amerikaanse economie krimpt

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van 2009 opnieuw fors gekrompen . Het Bruto Binnenlands Product (BBP) daalde met 6,1 procent op jaarbasis. De krimp is daarmee iets minder dan over het vierde kwartaal van 2008 toen het BBP 6,3 procent afnam.


Wall Street

De Dow Jones noteert rond de klok van kwart voor zes een winst van 2,01 procent op 8.178,48 punten. Ook de S&P 500 (+ 2,13 procent) en de Nasdaq (+ 2,52 procent) staan op een hogere niveau dan waar ze vandaag op begonnen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.