Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikanen kraken eigen huizen na uitzetting

Amerikanen kraken eigen huizen na uitzetting
29 apr 2009 om 11:13

Max Remeau is voorzitter van Take Back the Land. Hij helpt mensen die hun huis zijn uitgezet omdat ze niet langer in staat waren hun hypotheek te betalen. Remaus taak bestaat echter niet in het zoeken van tijdelijke opvang, of het onderhandelen met de bank om een betalingsregeling te treffen; Remeau helpt mensen met het kraken van hun eigen huis.

Take Back the Land is een van de tien actiegroepen  in de Verenigde Staten die zich bezig houden met het kraken van woningen waarvan de eigenaar wegens wanbetaling van hun te dure hypotheek zijn uitgezet. Het bijzondere is dat dit fenomeen door de banken en de lokale overheden en in veel gevallen oogluikend wordt toegestaan.
 

Kraken gedoogd

Voor banken is het tijdrovend en meestal niet rendabel om actie te ondernemen tegen de uitgezette huiseigenaren. Dankzij de handel in de zogenaamde Collateralized Debt Obligations (CDO’s), een bundeling van veilige en risicovolle hypothecaire leningen, is het moeilijk voor de bank in kwestie om de originele hypotheekdocumenten op tafel te kunnen krijgen. Daarnaast is het door de in elkaar geklapte huizenmarkt soms überhaupt niet de moeite waard om in te grijpen omdat de kosten voor inbeslagname en onderhoud hoger zijn dan de waarde van het huis. De politie onderneemt daarentegen pas actie als de banken aan de deur kloppen of als er sprake van overlast.


Rechtvaardiging

Remeau rechtvaardigt het kraken door onder andere te wijzen op de miljarden steun die de banken zelf ontvangen van de federale overheid. Daarnaast helpt Take Back the Land alleen ‘verantwoorde’ krakers. Drugsgebruikers worden afgewezen. Daarnaast verwacht de organisatie van de krakers dat ze het huis onderhouden en de water- en elektriciteitsrekening blijven betalen. Het is de bedoeling dat de krakers sparen, zodat  ze uiteindelijk weer legaal aan een woning kunnen komen.

 

De Nederlandse minister van wonen bepleit een huurregeling voor huiseigernaren in financiële nood.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.