Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aanhoudende laagconjunctuur in Nederland

Aanhoudende laagconjunctuur in Nederland
24 apr 2009 om 09:37

Het conjunctuurbeeld was eind april slecht. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van “laagconjunctuur”, zo analyseerde het CBS.

 

In de loop van april is van alle maandindicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen. De klok van eind april toont in vergelijking met die van eind maart enkele kleine verbeteringen, maar ook een paar opvallende verslechteringen. De verdeling van de indicatoren over de kwadranten is hierdoor gewijzigd. Bij de vertrouwensindicatoren is een kleine verbetering te zien. De productie en de uitvoer zijn binnen het rode kwadrant flink naar beneden geschoven, net als de consumptie en de faillissementen. Ook de werkloosheid verslechterde. In het oranje kwadrant verschoof deze naar links en naar beneden.

 

In de klok lopen de vertrouwensindicatoren doorgaans voorop. In april is dit zowel te zien bij het consumentenvertrouwen als bij het producentenvertrouwen. Deze indicatoren bevinden zich op de grens van het rode en het gele kwadrant. De indicator met betrekking tot de vraag uit het consumentenconjunctuuronderzoek “is de tijd gunstig voor het doen grote aankopen?” ligt nipt in het gele kwadrant.

 

Het zwaartepunt van de puntenwolk in de Conjunctuurklok ligt eind april diep in het rode kwadrant (laagconjunctuur). Indicatoren in het rode kwadrant hebben een groei onder hun langjarig gemiddelde en de groei neemt af. Ook bij indicatoren in het gele kwadrant ligt de groei onder hun langjarig gemiddelde, maar daar neemt de groei toe. Van de indicatoren in het groene kwadrant ligt de groei boven hun langjarig gemiddelde en neemt de groei toe. Ook van indicatoren in het oranje kwadrant ligt de groei boven hun langjarig gemiddelde, daar neemt de groei echter af. Van de vijftien indicatoren in de klok staat er eind april één in het groene kwadrant, staan er vijf in het oranje, acht in het rode en één in het gele kwadrant. De indicatoren in het rode kwadrant liggen ver uiteen; dit weerspiegelt de hectische ontwikkelingen in de afgelopen maanden.

-klik hier- voor de conjunctuurklok.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.