Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Accountantskantoren nieuwe zondebokken van crisis

Accountantskantoren nieuwe zondebokken van crisis
2 apr 2009 om 11:53

KPMG is de eerste accountant die wordt aangeklaagd in een zaak die voortkomt uit de kredietcrisis. Het Amerikaanse New Century, dat voornamelijk hypotheken op subprime-niveau aanbood, stortte in april 2007 ineen en geeft KPMG daar mede de schuld van. Het wil 1 miljard dollar schadevergoeding zien wegens slechte controle.

Misleiding

KPMG zou middels ‘misleidende financiële statements’ hebben toegestaan dat New Century veel meer risico nam dan op basis van zijn kapitaalhuishouding verantwoord was. “Als de controle van KPMG accuraat was geweest dan had New Century nooit zoveel hooi op zijn vork kunnen nemen”, aldus advocaat Steven Thomas namens de bewindvoerder van New Century.

KPMG, dat bewust gelogen zou hebben tegen de leiding van New Century nadat het zijn eigen fouten had ontdekt, zei in een reactie tegen de Financial Times dat ‘wij ons werk te vuur en te zwaard zullen verdedigen. Iedere claim dat wij puur en alleen gezegd hebben wat de klant graag wilde horen kan niet onderbouwd worden. De oorzaak van de ineenstorting van New Century is zakelijk, niet accountant-gerelateerd.”

Kredietcrisis

New Century was volgens economen het eerste slachtoffer, en aangezien het reeds in april 2007 ineenstortte ook wel een van de veroorzakers van de kredietcrisis. De hypotheekverstrekker had tegenover zijn risicovolle hypotheken nauwelijks risicovrij onderpand, waardoor het onvermogen van hypotheekhouders om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen snel tot de ondergang van het bedrijf leidden.

Rechter

Mocht aangetoond kunnen worden dat KPMG gefaald heeft, dan schept dit mogelijk een precedent voor andere investeerders en ondernemingen die veel geld zijn kwijtgeraakt dankzij de kredietcrisis. Over het algemeen worden claims van bedrijven tegen accountancy-kantoren vaak in de minne geschikt door laatstgenoemden, teneinde geen imago-schade op te lopen. Naast KPMG dreigt echter ook BDO in een rechtszaak terecht te komen. Een nieuwe ronde zondebokken zoeken lijkt dan ook aanstaande.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.