Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grote daling producentenprijzen in december

Grote daling producentenprijzen in december
30 jan 2009 om 09:38

De afzetprijzen van de industrie waren in december ruim 7 procent lager dan in december 2007. In november was er al ook al een afname. Deze prijsdalingen maken een einde aan een periode van bijna vijf jaar waarin de afzetprijzen voortdurend hoger uitkwamen dan een jaar eerder, zo berekende het CBS.

Olie

Producten van de aardolieverwerkende industrie waren in december 45 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. De prijs van een vat North Sea Brent olie, in euro’s, halveerde vrijwel ten opzichte van die in december 2007.

Chemie

De afzetprijzen van de chemische industrie waren bijna 8 procent lager. Het was de eerste prijsdaling in deze branche in ruim vierenhalf jaar. In de voedingsmiddelen- en drankenindustrie waren de afzetprijzen voor de tweede achtereenvolgende maand lager dan een jaar eerder. Hier waren de producten ruim 3 procent goedkoper. De metaalindustrie rekende daarentegen nog altijd hogere prijzen.

Industrie

De afzetprijzen van de industrie daalden in december met ruim 5 procent ten opzichte van november 2008. Daarmee was de daling vrijwel net zo sterk als die van oktober op november. Zulke stevige afnames zijn uitzonderlijk. De prijzen van geëxporteerde producten daalden van november op december het meest, met 9 procent. In Nederland afgezette goederen werden 5 procent goedkoper.

Afzetprijzen industrie

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.