Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak voorzichtig na nieuwe ontslaggolf Amerika

Damrak voorzichtig na nieuwe ontslaggolf Amerika
30 jan 2009 om 08:36

Op het Damrak is de stemming voorbeurs behoudend. De AEX zal naar verwachting een kwart procent lager openen, in reactie op de koersdalingen in Amerika en Azië. Wall Street had gisteren last van zwakke macrocijfers.

In het nieuws

Euronext heeft bekendgemaakt dat Air France-KLM en Boskalis vanaf 3 maart een notering in de AEX zullen krijgen. Fortis en USG People moeten ruimte maken. Prologis zal naar de Midkap gaan en Pharming dient hiervoor te wijken.

De Belgische regering heeft vanochtend om 4 uur een onderhandelingsresultaat bereikt met Fortis en BNP Paribas over de gedeeltelijke verkoop van Fortis. BNP neemt in het nieuwe voorstel de verzekeringstak niet meer geheel over, de Belgische overheid steekt 11,4 in plaats van 14,9 miljard euro in Fortis.

Het is de hoop dat aandeelhouders van Fortis nu wel akkoord gaan met de ontmanteling van de bankverzekeraar. Medio december blokkeerden boze beleggers de deal, op 11 februari krijgen ze opnieuw de kans zich uit te spreken over het voorstel, dat meer aandeelhouderswaarde voor de Fortis-holding moet creëren. De handel in het aandeel Fortis is vandaag opgeschort, en wordt maandag hervat.

Amerika

President Barack Obama van de Verenigde Staten is fel van leer getrokken tegen het bonusbeleid van financiële instellingen. Gisteren werd bekend dat ‘de top van Wall Street’ voor bijna 14 miljard euro aan bonussen heeft opgestreken over crisisjaar 2008.

Obama vindt, alhoewel de bonussen op Wall Street 44 procent lager liggen dan vorig jaar, dat het ‘beschamend en onverantwoord is om in een tijd waarin bijna iedere bank leunt op de Staat grote bonussen aan de top uit te keren’.

Wall Street sloot dankzij zwakke cijfers over de huizenmarkt en een hogere werkloosheid fors lager, de Dow Jones verloor 2,70 procent op 8.149 punten. De Nasdaq (-2,70%) en de S&P 500 (-3,31%) moesten tevens terug.

Azië

De Japanse Nikkei-index leed tevens onder de vrees voor een grotere economische teruggang en moest 3,12 procent prijsgeven op 7.994 punten. De Hang Seng noteert op dit moment 0,37 procent hoger.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.