Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX ondanks opleving toch onderuit

AEX ondanks opleving toch onderuit
13 jan 2009 om 17:00

De AEX en de AMX kenden bij opening een negatieve richting. De AEX lukte het om ’s middags nog een beweging naar boven in te zetten, maar dit gold niet voor de AMX. De AEX sloot uiteindelijk wel in de min op 260,74 punten, een verlies van 0,40 procent. De AMX ging 2,37 procent onderuit.

Cijfers vandaag

Vandaag was de beurt aan Arseus en Super de Boer. In 2008 is de geconsolideerde omzet van Arseus met 16,5 procent gestegen naar 354,5 miljoen euro. De organische groei bedraagt 6,9 procent. In het vierde kwartaal is de geconsolideerde omzet met 14,7 procent gestegen naar 103,5 miljoen euro. De organische groei bedraagt 5,8 procent. Super de Boer heeft in 2008 een vrijwel identieke omzet weten te behalen als in 2007, ondanks dat het 30 winkels minder had. Dit werd vandaag door de supermarktketen bekend gemaakt. De omzet bedroeg 1,63 miljard euro.

Stijgers en dalers

Fortis hoger op geruchten overnameFortis spoot vandaag omhoog als gevolg van het gerucht dat er een overnamebod zou komen. De bankverzekeraar sloot uiteindelijk bijna 15 procent hoger. SBM Offshore won ruim 4 procent en ASML, Boskalis en Unilever noteren een winst van ruim 2 procent.

Aalberts was vandaag de grote verliezer met een min van 10 procent. Aegon verloor 7 procent. AMG, ING en EuroCommercial Properties daalden allen 5,5 tot dik 6 procent procent in waarde.

Fortis weer in de picture

BNP Paribas liet vanochtend weten dat het mogelijk alleen interesse in een deel van de Belgische verzekeringsactiviteiten van Fortis heeft. Op deze wijze wil het de minderheidsaandeelhouders van de financiele instelling tevreden stellen. Kort daarna werd bekend dat Fortis zijn aandeelhouders in Utrecht niet wil laten stemmen over de overnames. Euroshareholders, de overkoepelende Europese vereniging van aandeelhouders, waartoe de VEB ook behoort, wil dat aandeelhouders van Fortis ook in Utrecht de kans krijgen om zich tijdens de komende BAVA uit te spreken over de verkoop van onderdelen van Fortis. Inmiddels is een zaak tegen Fortis gestart om een nieuwe agenda af te dwingen.

Overig nieuws

Fugro heeft een overeenkomst getekend voor de overname van de LoadTest groep. De overnamesom bedraagt circa 13,5 miljoen euro. LoadTest is internationaal marktleider op het gebied van het statisch testen van funderingspalen.

Cyrte, het investeringsvehikel van miljardair John de Mol, heeft zijn belang in de Telegraag Media Groep (TMG) van 10,3 procent uitgebreid naar 20,06 procent.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM betaalt 320 miljoen euro voor een deelname in het noodlijdende Alitalia. Dankzij het samengaan verwacht Air France-KLM de komende jaren 720 miljoen euro aan synergievoordelen te kunnen realiseren.

Minister Wouter Bos laat zijn ambtenaren nog deze week praten met banken en grote bedrijven. Hij vraagt zich af waarom deze geen beroep doen op de garantiestelling van 200 miljard euro die beschikbaar staat. Reden dat Bos graag wil dat er gebruik wordt gemaakt van zijn faciliteit is dat er op deze wijze mogelijk een stimulans op gang wordt gebracht dat banken er toe zet om anderen banken, bedrijven en consumenten weer kredieten te verstrekken.

Marcronieuws

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november ruim 6 procent lager dan in november 2007. De ondernemers in de industrie behaalden in november 2008 bijna 14 procent minder omzet dan in november 2007. Dit is de grootste afname sinds de start van de reeks begin jaren negentig.  

Amerika

Rond de klok van half zes noteert de Dow Jones op 8.445 punten, een min van 0,34 procent. De S&P noteert met 0,04 procent nipt in de plus en de Nasdaq staat met een overtuigende 0,6 procent in het groen.

Economen hadden er op gerekend dat het het handelstekort van Amerika in november zou uitkomen op 51 miljard dollar, maar dit bleek ‘slechts’ 40,44 miljard te zijn. Lexmark zag de omzet in het vierde kwartaal met 17 procent afnemen. Dit is meer dan de 10 tot 15 procent waarop was gerekend. Ook de winst zal verder zijn teruggevallen door de economische malaise.  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.