Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursweek in teken van Fortis

Beursweek in teken van Fortis
22 dec 2008 om 09:57

Het was een roerige beursweek. De crisis rond Fortis had tot gevolg dat de Belgische premier vrijdag zijn ontslag indiende. Amerikaanse autofabrikanten lenen 13,4 miljard dollar van de overheid. De AEX sloot vrijdag op 249,54 punten, een stijging van 0,1 procent ten opzichte van de week ervoor. De Midkap verloor de afgelopen handelsweek 1,1 procent op 304,77 punten.  

Fortis

De afgelopen week stond in het teken van Fortis. Aandeelhouders van Fortis mogen zich alsnog  uitspreken over de verkoop van onderdelen aan BNP Paribas, nadat de raad van bestuur van de bank hiervoor geen toestemming had gevraagd. De Belgische premier Leterme is door zijn bemoeienis met de verkoop van Fortis onder vuur komen te liggen. Afgelopen vrijdag diende hij zijn ontslag in, nadat hij ervan werd beschuldigd de rechtsgang te hebben beïnvloed. 

In reactie op het vonnis in België willen aandeelhouders ook in Nederland alsnog hun zegje doen over de nationalisatie van Fortis en ABN AMRO. Minister Wouter Bos meldde dat de kans klein is dat de nationalisatie van Fortis Nederland wordt teruggedraaid, omdat de transactie onder het Nederlands recht valt. De uitspraak van een Belgische rechtbank kan wat hem betreft dan ook niet worden aangewend om de nationalisatie te annuleren. De aandeelhouders dienen mogelijk een schadeclaim van 11 miljard euro in, maar ook deze maakt volgens Bos weinig kans. 

ABN AMRO maakte deze week bekend dat de verkoop van onderdelen aan de Deutsche Bank niet doorgaat. Vorig jaar werd onder druk van eurocommissaris Kroes van mededinging besloten tot de verkoop, maar door de nationalisatie van Fortis en ABN AMRO is de situatie veranderd.

In het nieuws

Vorige week meldden zich voortdurend nieuwe slachtoffers van het pyramidespel van Bernard Madoff. Fortis Nederland blijkt voor maximaal 1 miljard dollar te zijn geraakt door de megafraude. Minister Wouter Bos wil de schade verhalen bij de SEC, die de Amerikaanse beurs bewaakt, maar heeft weinig kans een eventuele schadeclaim te winnen. De SEC geniet als Amerikaanse overheidsinstantie volledige immuniteit.  

Chipmachinefabrikant ASML moet maatregelen nemen, omdat het aantal orders de laatste tijd flink is afgenomen. In het eerste halfjaar van 2009 gaan de fabrieken zeker vier weken dicht. Meer dan 10 procent van het personeel, circa 1.000 werknemers, gaan eruit. Ook zal ASML deelnemen aan het programma van Werktijdverkorting en zullen er tijdelijk geen loonsverhogingen plaatsvinden.

Macronieuws

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan een lange periode van dalende werkloosheid in Nederland. De afgelopen drie maanden bleef de werkloosheid onveranderd op ongeveer 290.000 personen. De sterk vertraagde economische groei heeft zich nog niet vertaald in een stijgende werkloosheid. Het duurt doorgaans enige tijd voordat de arbeidsmarkt reageert op economische ontwikkelingen.

Amerika

Dinsdagavond maakte de FED bekend dat het de rente verlaagt van 1 naar 0 tot 0,25 procent. De rente kan niet verder verlaagd worden, waardoor de verantwoordelijkheid voor de rentestand nu bij de banken komt te liggen. Aangezien het vertrouwen tussen banken nog niet hersteld is, blijft het de vraag of de renteverlaging van de FED helpt.

De Amerikaanse autosector krijgt voor 13,4 miljard dollar aan overheidssteun, zo maakte president Bush vrijdagmiddag bekend. Het geld is afkomstig uit het reddingsfonds van 700 miljard dollar voor de financiële sector. General Motors en Chrysler hebben meteen getekend voor de lening, die maar net op tijd kwam. Chrysler kondigde eerder op de dag nog aan de productie tot 19 januari stil te leggen.

Olie

Afgelopen woensdag werd bekend dat de OPEC de productie met 2,2 miljoen vaten per dag gaat verlagen. De OPEC hoopt hiermee de daling van de olieprijs een halt  toe te roepen. De streefprijs van de OPEC is 75 dollar per vat. Vorige week daalde de olieprijs nog tot onder de 40 dollar per vat, inmiddels is de prijs weer iets gestegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.