Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Leterme biedt ontslag kabinet aan (update)

Leterme biedt ontslag kabinet aan (update)
19 dec 2008 om 17:20

Premier Yves Leterme heeft het ontslag van zijn kabinet aangeboden, zo meldden diverse Belgische media zojuist. Het kabinet struikelt over de zaak-Fortis. Eerder vanmiddag nam de minister van Justitie Vandeurzen reeds ontslag, waarmee het voortbestaan van het kabinet reeds zeer onzeker was geworden.

Nog niet alle ministers hebben met het ontslag ingestemd. De regering is in spoedzitting bijeen om te overleggen, nadat minister van Justitie Vandeurzen ontslag nam.

Brief

De voorzitter van het Belgische Hof van Cassatie, Ghislain Londers, deelde vanmiddag een brief aan de volksvertegenwoordiging uit. Belangrijkste zinsnede: “hetgeen voorafgaat levert uiteraard, gezien mijn beperkte onderzoeksmogelijkheden, weliswaar geen juridisch bewijs van een poging tot belemmering van de rechtsgang, maar zijn ongetwijfeld belangrijke aanwijzingen in die zin”.

Medewerkers van premier Leterme zouden zich dus wel degelijk hebben bemoeid met de rechtsgang in de zaak-Fortis. Dit is volgens Londers echter niet te bewijzen. Het vertrouwen in het kabinet is echter verdwenen.

Onder vuur

Gisteren was er in België felle discussie over het wel of niet kunnen aanblijven van premier Leterme. De oppositie vindt dat zijn rol in de verkoop van Fortis reden is om hem uit zijn functie te ontzetten. Met hem kwamen tevens de ministers van Justitie Vandeurzen en Financiën Reynders onder vuur te liggen. Leterme heeft nu dus zijn conclusies getrokken.

Bemoeienis

Er zou sprake zijn van het feit dat Leterme zich actief heeft bemoeid met de juridische procedures in de rechtszaak over de verkoop van activiteiten aan BNP Paribas. Zelf meent de premier dat hij de scheiding der machten (in deze zou de uitvoerende macht op de stoel van de wetgevende macht zijn gaan zitten) niet heeft geschonden. Hij verkondigde dit donderdagavond in een onverwachte toespraak voor het parlement.

De Standaard heeft de ontslagbrief van minister Vandeurzen op haar site gezet.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.