Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hulp FED aan Freddie en Fannie niet gewaardeerd

Hulp FED aan Freddie en Fannie niet gewaardeerd
19 aug 2008 om 10:48

Aandeelhouders van hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae dumpten hun stukken gisteren massaal. Aanleiding hiervoor was een bericht in het tijdschrift Barron’s. Het stuk betoogde dat de Amerikaanse overheid geen andere keus had dan de nationalisatie van de twee in zwaar weer geraakte bedrijven.

Aandeelhouders

Overheidssteun aan een bedrijf waar je aandelen in hebt. Is dat gunstig of niet? Allereerst is het natuurlijk duidelijk dat zodra een onderneming dermate in de problemen is gekomen dat het steun nodig heeft van de overheid, het bedrijf er niet goed voor staat. Maar hoe zit het in dit geval?

Freddie en Fannie

Freddie Mac en Fannie Mae zijn twee van de grootste hypotheekbanken van de Verenigde Staten. Het inzakken van de huizenmarkt is rampzalig gebleken voor deze bedrijven. Klanten konden hun hypotheek niet meer betalen, waardoor de inkomsten opdroogden.

Het stilvallen van de huizenmarkt leidde er tevens toe dat het aantal verkochte huizen, en zodoende verkochte hypotheken, terugviel. Bovendien ging de rente met meer dan een procent omhoog, waardoor klanten ook nog eens minder leenden. De hypotheken die ze verkochten, konden niet meer worden doorverkocht, waardoor ze met onrendabele beleggingen bleven zitten.

Aandelen

De koers van het aandeel Fannie Mae ging gisteren onderuit. Het aandeel sloot op 6,15 dollar, een verlies van 22 procent en een 19-jarig laagterecord. Freddie Mac verloor 25 procent op 4,42 dollar. Sinds 1990 heeft het niet op een dergelijk laag niveau genoteerd.

Ingrijpen

Aandeelhouders van de banken zijn bang dat de Amerikaanse Centrale Bank (FED) ingrijpt. De afgelopen maanden stond de FED garant voor Freddie en Fannie, wat het gemoed van investeerders en hypotheekhouders kalmeerde. Nu de Amerikaanse overheid de banken echter mogelijk gaat nationaliseren, is de stemming omgeslagen.

De nationalisatie van Freddie en Fannie zou betekenen dat de overheid een superieur preferent aandeel zou krijgen. Aandeelhouders kunnen zaken als dividend en zeggenschap in dat geval vaarwel zeggen. De FED ontkende dat het een nationalisatie voorbereid, maar beleggers geloofden dit gisteren niet.

Greenspan

Een van de meest bekende koppen op Wall Street, voormalig president van de FED Alan Greenspan, is een fel tegenstander van steun aan Fannie Mae en Freddie Mac. Nationalisering ziet hij wel zitten, omdat in dat geval de FED aan de touwtjes trekt. Opsplitsing zou ook een optie zijn volgens Greenspan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.