Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zakenbanken bedrogen beleggers voor 330 miljard

Zakenbanken bedrogen beleggers voor 330 miljard
13 aug 2008 om 09:46

Ook JP Morgan, Wachovia en Morgan Stanley zijn het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek geworden. De zakenbanken hebben zich volgens de aanklager schuldig gemaakt aan de verkoop van hoogrisico-dragende obligaties onder valse voorwendselen. De obligaties zouden ‘zo zeker als geld’ zijn geweest volgens de banken.

Schikking

Vorige week troffen Citigroup, Merrill Lynch en UBS reeds een schikking met een combinatie van de New Yorkse aanklager en beurswaakhond SEC (de Amerikaanse AFM). De banken gaan de nu waardeloze obligaties terugkopen van gedupeerde beleggers. De actie loopt voor Citigroup (7), Merrill Lynch (12) en UBS (18,6) in de miljarden dollars.

Het lijkt erop dat Morgan Stanley en Wachovia, dat reeds een voorziening van een half miljard dollar heeft genomen, bereid zijn om een schikking te treffen. Over het standpunt van JP Morgan Chase, dat gisteren reeds anderhalf miljard dollar moest afschrijven wegens de kredietcrisis, is nog niets bekend.

Auction-rate securities

De zogenoemde ‘auction-rate securities’ werden als ‘veilig’ verkocht, terwijl ze in werkelijkheid zeer risicovol zijn. Het rentetarief op de obligaties wordt namelijk periodiek, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks, opnieuw vastgesteld in een veiling. In februari mislukte een dergelijke veiling, waardoor houders van de obligaties opeens met de stukken bleven zitten.

330 miljard dollar

Naast de zes voornoemde banken, staan er nog 12 branchegenoten onder verdenking. De 18 banken zouden gezamenlijk in totaal voor minimaal 330 miljard dollar aan auction-rate securities hebben verkocht.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.