Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Citigroup en Merrill Lynch bekennen schuld

Citigroup en Merrill Lynch bekennen schuld
8 aug 2008 om 09:08

Citigroup en Merrill Lynch, twee Amerikaanse zakenbanken, moeten met de billen bloot. De miljardenbedrijven hebben particuliere beleggers obligaties verkocht die onveilig waren, zonder ze van de risico’s op de hoogte te hebben gesteld.

‘Veilig’

Het betreft de zogenoemde ‘auction-rate securities’. Obligaties waarvan de rente periodiek wordt vastgesteld en zodoende maandelijks of zelfs wekelijks een wisselend bedrag kunnen opleveren. Deze obligaties werden in de periode dat de handel in deze financiële producten al geheel was stilgevallen nog steeds als ‘veilig’ verkocht.

Mea Culpa

De leugen van Merrill en Citigroup lijdt nu tot een ongekend mea culpa. Nadat de openbaar aanklager in New York met Citigroup tot een schikking was gekomen bood ook Merrill Lynch aan om de obligaties van particuliere beleggers terug te kopen. De schade loopt voor Merril (12) en Citigroup (7) in de miljarden.

Andere zakenbanken

De bekenning van schuld van Merrill en Citigroup opent mogelijk de deur voor gedupeerde beleggers van andere zakenbanken. Bij onder meer het Zwitserse UBS, dat alom wordt gezien als de allergrootste verliezer van de kredietcrisis, vonden vergelijkbare praktijken plaats.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.