Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Alle reacties op Fortis

Alle reacties op Fortis
5 aug 2008 om 16:59

Fortis maakte gisteren bekend dat de nettowinst over het tweede kwartaal van 2008 bijkans gehalveerd is. Het resultaat daalde van 1,61 naar 0,71 miljard euro. De presentatie van de kwartaalcijfers was het voorlopige hoogtepunt van de controverse die Fortis al weken kenschetst.

Controverse

De problemen van Fortis kwamen aan het licht toen het bedrijf voor de overname van ABN AMRO ter waarde van 8 miljard euro kapitaal moest verwerven. De Belgisch-Nederlandse onderneming heeft last van de kredietcrisis en kan bepaalde onderdelen van ABN AMRO niet tegen een goede prijs verkopen. Topman Votron en CFO Mittler werden geofferd. 

Vuurwerk

De toelichting bij de kwartaalcijfers zorgde gisteren ogenblikkelijk voor vuurwerk. Graaf Maurice Lippens, die als voorzitter van Fortis in werkelijkheid aan de touwtjes trekt, heeft Herman Verwilst als stroman op de plaats van CEO gezet. Vragen over de positie van Lippens, die sinds 1981 aan Fortis verbonden is, werd van tafel geschoven.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), Deminor en Test-Aankoop vinden dat Fortis een BAVA moet organiseren. Fortis ziet hier geen heil in en mikt op zogenoemde ‘informatieve bijeenkomsten’. Deze hebben echter geen bindend karakter. De belangenbehartigers proberen 10 procent van het uitstaande kapitaal achter zich te scharen, waarna Fortis gedwongen kan worden om een BAVA uit te schrijven.

“Het bestuur van Fortis zal ter verantwoording worden geroepen over het pakket noodmaatregelen dat op 26 juni 2008 werd bekendgemaakt ”, aldus de VEB. “Het vertrouwen moet worden hersteld en de corporate governance gemoderniseerd”. Fortis betreurt de acties van de beleggersclubs.

ABP

Pensioenfonds ABP, dat een belang van 2,5 procent heeft in Fortis, steunt deze actie niet. Het Nederlandse pensioenfonds wil echter wel dat Fortis zijn organisatiestructuur gaat aanpassen. “Het bestuur zal daarvoor met voorstellen moeten komen. Er moet meer aandacht worden besteedt aan de structuur van het bestuur van Fortis, haar directie en aan de rechten van de aandeelhouders.”

Bos

“Wouter Bos, de minister van Financieën, zou een duidelijk standpunt in moeten nemen over een eventuele overname van Fortis”, zo eist vakcentrale MHP. De organisatie heeft Bos een brief geschreven waarin het aangeeft dat Fortis een makkelijke prooi zou kunnen zijn voor een buitenlandse partij.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.