Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fortis boekt winstdaling en voorziet lastiger klimaat

Fortis boekt winstdaling en voorziet lastiger klimaat
4 aug 2008 om 08:54

Fortis schrijft over het tweede kwartaal van 2008 een nettowinst van 830 miljoen euro in de boeken, 48 procent minder vergeleken met dezelfde periode in 2007. Dat meldt de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar voorbeurs middels een persbericht. Analisten rekenden vooraf op 708 miljoen euro.

Onder de streep komt Fortis Bank na de aftrek van belastingen van de financiële onrust en inclusief de herwaardering van de kredietportefeuille, uit op 362 miljoen euro over het tweede kwartaal.

Halfjaarcijfers

Over de eerste zes maanden van 2008 boekt de Fortis Bank een winstdaling van 41 procent naar 1,638 miljoen euro van 2,782 miljard euro in de eerste helft van verleden jaar. Vooral de bankactiviteiten deden het slecht en zagen het resultaat 43 procent dalen naar 1,185 miljard euro, terwijl het verzekeringsbedrijf uitkwam op 642 miljoen euro, een afname van 16 procent op jaarbasis.

Bank- en verzekeringsactiviteiten

De nettowinst van de verzekeringsactiviteiten over het tweede kwartaal steeg naar 423 miljoen euro, 2 procent meer dan de vergelijkbare periode in 2007. Voor het bankbedrijf was het resultaat daarentegen minder sterk, en daalde 60 procent naar 465 miljoen euro.

Toelichting CEO

De onlangs aangetreden bestuursvoorzitter Hermans Verwilst zegt in de toelichting op de kwartaalcijfers “dat het bedrijfsklimaat op verschillende fronten lastiger wordt.”

Verder stelt Verwilst “dat de vermogenspositie van de bank, ondanks de effecten van de kredietcrisis solide is gebleven.” Op 30 juni dit jaar werd het kernvermogen van de Fortis Bank vastgesteld op 24,6 miljard euro. Het zogeheten Tier 1 kapitaal, de maatstaaf voor de financiële kracht van een bank, bedroeg na de consolidatie van ABN Amro Asset Management 7,4 procent.

“De kredietcrisis is nog niet achter de rug”,  zo herhaalde de nieuwe Fortis CEO vanochtend tegen televisiezender CNBC in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.