Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Passend slot voor waardeloze beursmaand

Passend slot voor waardeloze beursmaand
30 jun 2008 om 17:38

De AEX eindigt het tweede kwartaal van 2008 op een stand van 425,93 punten. Dit betekent een daling van circa 60 punten ten opzichte van de stand van eind mei. Vandaag zet de hoge olieprijs het sentiment onder druk, maar behoedt het dankzij zwaargewicht Shell ironisch genoeg de AEX voor een afstraffing. De graadmeter sloot onveranderd. De Midkap won 0,06 procent.

In het nieuws

Fortis, dat er vandaag wederom van langs kreeg (-4,5%) op Beursplein 5, heeft een nieuwe investeerder gevonden. De Rus Suleiman Kerimov pompte 400 miljoen euro in de bankverzekeraar. Google Maps is een samenwerking aangegaan met kaartenmaker Tele Atlas. Shell boekt vooruitgang in Irak, volgens CEO Van der Veer kost het definitief rondmaken van het contract nog slechts weken.

Arcelor Mittal stond vandaag volop in de schijnwerpers. De staalproducent versterkte zijn positie in het Midden Oosten en breidde zijn belang in het Australische Macarthur Coal uit. Het grootste staalbedrijf van de wereld zou zich volgens welingelichte bronnen tevens gaan bemoeien met de overnamestrijd rondom Rio Tinto.

Rood Testhouse International heeft overeenstemming bereikt over een beoogde overname. Meer details volgen binnenkort. Galapagos kondigde aan dat haar service divisie BioFocus DPI een beheersovereenkomst is aangegaan voor de molecuul collectie van Sepracor Inc.

Apothekersgroep OPG neemt per direct de medische handelsonderneming Medrek AS over. Imtech bereikte een doorbraak op de Belgische farmaceutische markt, met enkele grote opdrachten ter waarde van circa 40 miljoen euro.

Stijgers en dalers

Fortis (-4,5%) kreeg samen met TNT (-2,8%) de zwarte piet. Arcelor Mittal (-1,4%) en Tele Atlas (-1,2%) kregen hoewel ogenschijnlijk positief in het nieuws tevens een min te verwerken. KPN (+2,3%) profiteerde van overnamegeruchten in de Europese telecomsector.

Shell (+2,2%) en SBM Offshore (+2,9%) dikten aan na een nieuw olierecord. De toenemende spanningen in het Midden-Oosten, waar Israël en Iran elkaar naar het leven staan dankzij de vermeende ontwikkeling van nucleaire wapens door Iran, zetten de prijs op meer dan 143 dollar per vat.

Europa

Eurostat maakte vandaag bekend dat de inflatie in de eurozone in juni sneller dan verwacht is gestegen. De inflatie is uitgekomen op een recordhoogte van 4,0 procent. De inflatie kwam hiermee voor de tiende keer op rij hoger uit dan het streefniveau van de ECD (2%). De CAC40 won 0,85 procent, de DAX moest 0,09 procent prijsgeven.

Amerika

De Amerikaanse indices kwamen goed uit de startblokken. Beleggers waren optimistisch wegens de inkoopmanagersindex van Chicago. Deze indicator steeg in juni onverwacht naar 49,6, waar op een daling tot 48,0 was gerekend. De Dow Jones (+0,50% op 11.403 punten), de Nasdaq (+0,13%) en de S&P 500 (+0,80%) hebben allen de wind mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.