Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleg in vastgoed, maar wel op de juiste locatie

Beleg in vastgoed, maar wel op de juiste locatie
29 jun 2008 om 13:10

dat de het rendement op investeringen in vastgoed vaak omgekeerd evenredig zijn aan de rendementen die worden geboekt op investeringen in aandelen en obligaties. Door de kredietcrisis zijn beleggers op zoek naar zekerheid. Vastgoed, mits op de juiste locatie, biedt deze zekerheid.

 

Investeringsvormen

Investeren in vastgoed kan op diverse manieren. Natuurlijk kan elke particulier zelf onroerend goed aanschaffen, maar zodra dit niet meer voor eigen bewoning is, komt deskundigheid toch om de hoek kijken.

Investeren in beursgenoteerde vastgoedfondsen als Unibail-Rodamco en Corio is voor velen daarom een beter alternatief. De deskundigheid wordt in dit geval overgelaten aan de assetmanagers van de diverse fondsen. Nadeel van een beursgenoteerd fonds is dat het beursgenoteerd is. Zoals aangegeven is een van de voordelen van vastgoed dat het omgekeerd evenredig presteert ten opzichte van aandelen. Juist de notering maakt dit voordeel grotendeels ongedaan, hetgeen de laatste tijd wel is gebleken. Als gevolg van de kredietcrisis zijn de koersen van vastgoedfondsen sterk gedaald. Vastgoed is een kapitaalintensieve sector en ‘duur geld’ heeft direct invloed op de resultaten. Zeker omdat vaak met een ‘leverage’ wordt gewerkt.

Twee andere mogelijke constructies zijn de zogenoemde Commanditaire Vennootschap (CV) en een obligatielening. Het belangrijkste verschil tussen beide vormen voor een belegger is dat bij een CV de inleg wordt beschouwd als eigen vermogen, waar dit bij een obligatie wordt aangeduid als vreemd vermogen. De CV benadert het direct beleggen in vastgoed dus meer. Ten aanzien van de obligatielening kan worden gesteld dat indien er een bancaire hypotheek verstrekt is op het project de obligatiehouder tweede in lijn is met alle risico’s van dien. Is hiervan geen sprake dan vermindert dit het risico aanzienlijk.

Frankrijk

Frans onroerend goed is populair. Naast de autochtone bevolking die voor voor hun dagelijkse leven (wonen/werken) een vraag uitoefenen op de onroerend goed markt, is het land populair onder toeristen. Menig buitenlander reist af naar Frankrijk voor een vakantie of koopt er zelfs een tweede huis. Doordat de prijzen voor vastgoed onder de Noord-Europese normen liggen zijn het vooral Britten, Belgen en Nederlanders die besluiten om een vakantiewoning aan te schaffen. Momenteel liggen de verhuurinkomsten op ongeveer 5-6 procent waardoor de aanschaf direct een goede belegging is.

Een versterkende factor in de vraag naar onroerend goed is een recente Franse wetswijziging waardoor er ruimere aftrekmogelijkheden voor de hypotheekrente zijn ontstaan. Naar verwachting zal de Franse vastgoedsector de komende jaren blijven profiteren van deze ontwikkelingen.

Op dit moment biedt French Investment zijn veertigste emissie in Frankrijk aan. Zoals de naam al doet vermoeden is deze partij gespecialiseerd in beleggingen in Frans vastgoed. Het nieuwe project betreft een obligatielening met een vast rendement van 9,25 procent IRR en een korte looptijd van drie jaar.

-hier- kunt u meer vinden over deze nieuwe belegging.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.