Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nieuwe speeltjes en voortdurende ontwikkelingen

Nieuwe speeltjes en voortdurende ontwikkelingen
25 mei 2008 om 23:42

De Duitse aandelenmarkt heeft afgelopen vrijdag verliezen aangetekend. Het door een feestdag verlengde weekend in New York en London heeft de Duitse beurs geen goed gedaan. De Dax zakte met 0,4 procent op 7.044 punten. De Mdax boete 1 procent in en zakte naar 9.688 punten. De TecDax viel met 0,9 procent naar 866 punten.

 

CFD’s – Nieuwe speeltjes voor de Duitse beursgokker

Duitse beurshandelaren die van een gokje houden grijpen steeds vaker naar de differential contracts, de zogenoemde CFD’s. Deze zijn relatief makkelijk te begrijpen en kunnen veel geld opleveren. Maar opgelet, het risico is erg groot. Zelfs een kleine koerswankeling van een procent, kan een totaal verlies inluiden. Maar een verandering in de Dax van slechts een paar punten en een kleine kapitaalinzet kan ook gigantisch hoge winsten opbrengen.

 

CFD-handelaren schaffen geen stoffelijke aandelen aan, maar spiegelen zich in koersbewegingen van een bepaalde basiswaarde. In principe sluit de CFD-houder een akkoord met de bank over het verschil tussen aan- en verkoopprijs. De hele truc van een CFD is, dat er voor de transactie slechts een klein bedrag hoeft te worden betaald, bij wijze van een margin.

 

Een volgend voorbeeld laat zien wat een CFD in Duitsland kan opleveren. Als je met 500 euro op 100 MAN-aandelen zou speculeren, zou een koerswinst van maar vijf procent het ingezette kapitaal verdubbelen. Zou men een bedrag van 500 euro op de normale manier willen winnen, moet er met een actuele koers van rond de 100 euro een bedrag van 10.000 euro geïnvesteerd worden.  

Duitse bankenfusie steeds concreter

Zoals we in een eerder nieuwsoverzicht al hadden aangesproken, zit er veel beweging in het Duitse bankenlandschap. Sinds maanden wordt er gespeculeerd over eventuele fusies tussen landsbanken en particuliere banken. De Postbank, Dresdner Bank en de Citibank bieden zich steeds meer aan als overnamekandidaten, terwijl de Deutsche Bank en de Commerzbank de leiding over willen nemen. Ook het moederbedrijf van de Dresdner bank, de Allianz, ziet een hoofdrol wel zitten.

 

Specialisten roepen al tijden om een herinrichting van het Duitse bankenlandschap, om op die manier een vuist te maken tegenover buitenlandse concurrenten. Voorzitters van Commerzbank, Postbank en Allianz gaven recentelijk aan, gesprekken te voeren. Het grootste gerucht blijkt een overname van de Postbank door de Allianz te zijn. Lang zal het in ieder geval niet meer duren, tot dat het Duitse bankenlandschap verandert is.

 

Windhorst betaalt niet

Duitslands opvallendste beurshandelaar Lars Windhorst stelt zijn crediteuren opnieuw zwaar teleur. Het Briste hedgefonds Audley Capital eist 29,4 miljoen euro van Windhorsts bedrijf Vatas. Volgens ‘Handelsblatt’ kan Windhorst niet aan deze vordering voldoen. Audley Capital gaat ervan uit dat Windhorst failliet is. De 31-jarige Windhorst zegt dat de vorderingen onrechtmatig zijn. De ruzie is volgens ‘Handelsblatt’ ontstaan na een deal met het bedrijf Curanum uit München.

 

Audley kocht afgelopen december Curanum-aandelen ter waarde van 25 miljoen euro. Voorwaarde zou de toezegging van Vatas zijn geweest, de aandelen in het voorjaar voor een bedrag van 29,4 miljoen euro over te nemen. Het Curanum-aandeel viel tussen december en april met meer dan 50 procent op een bedrag van 5 euro. Audley wilde in april haar aandelenpakket voor de afgesproken prijs van 9,80 euro per aandeel aan Vatas verkopen. Vatas betaalde niet waarop de aanklacht van Audley volgde.

 

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.