Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AF-KLM winst licht lager dan verwacht

AF-KLM winst licht lager dan verwacht
22 mei 2008 om 08:30

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM boekte een operationele winst van 1,41 miljard euro in het afgelopen boekjaar, analisten hadden met 1,46 miljard euro een licht hoger resultaat verwacht. Een jaar eerder realiseerde de luchtvaartmaatschappij 1,24 miljard euro. Dat maakte het concern voorbeurs bekend.

 

Toelichting

In het vierde kwartaal van 2007 liepen de operationele resultaten in de rode cijfers met 46 miljoen euro. Dit was mede te wijten aan de fors gestegen olieprijs en de wereldwijd vertragende economie. Er werd toen een nettoverlies geleden van 542 miljoen euro. In dat kwartaal trof de luchtvaarder een voorziening voor 530 miljoen euro in verband met onderzoeken naar de kartelvorming.

 

In het vierde kwartaal van het boekjaar was er sprake van een operationeel verlies van 46 miljoen euro, door de scherpe stijging van de olieprijs en de vertraging van de wereldwijde economie. Er werd toen een nettoverlies geleden van 542 miljoen euro. In dat kwartaal trof de luchtvaarder een voorziening voor 530 miljoen euro in verband met onderzoeken naar de kartelvorming.

 

Over het hele boekjaar daalde de nettowinst met 16 procent, van 891 naar 748 miljoen euro . De omzet groeide tot 24,11 miljard euro, een stijging van 4,5 procent op jaarbasis.

 

Rendement

Het rendement op het geïnvesteerd vermogen (ROCE) kwam uit op 7,1 procent, licht boven de doelstelling van 7 procent die het bedrijf zichzelf stelde. Het luchtverkeer nam met 3,9 procent toe. De bezettingsgraad daalde in het boekjaar iets, naar 80,8 procent.

 

Air France-KLM wil over het afgelopen boekjaar een dividend uitkeren van 0,58 euro, een stijging van 21 procent vergeleken met een jaar eerder. De luchtvaarder stelt dat de resultaten in lijn zijn met de verwachtingen.

 

Verwachting

Air France-KLM verwacht dat de operationele winst in 2008/2009 op het niveau van circa 1 miljard euro zal uitkomen. De capaciteit zal daarbij licht toenemen. De Frans-Nederlandse luchtvaarder gaat echter niet meer uit van een ROCE van 8,5 procent voor 2009/2010, zoals de het concern eerder stelde.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.