Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Damrak eindigt vrijwel rood

Damrak eindigt vrijwel rood
21 mei 2008 om 17:42

Het sentiment op het Damrak zorgde vandaag voor een verdeelde sluiting. De AEX noteerde 487,62 punten, een lichte stijging van 0,07 procent, terwijl de MidKap de beursdag met 0,51 procent lager eindigde  De voornaamste reden was wederom de gestegen olieprijs.

 

In het nieuws

Arcadis zag zijn aandelen 0,34 procent hoger verhandeld worden. Het ingenieursbureau kreeg opdrachten voor het technisch ontwerp van verscheidene bruggen in Vietnam en Frankrijk. Arcelor Mittal was met 0,63 procent in herstel. Het staalconcern heeft een belang van 14,9 procent genomen in Macarthur Coal, een Australische kolenproducent.

 

Corporate Express liep vandaag met 1,73 procent flink terug. De kantoorinrichter heeft een bod uitgebracht op de Franse branchegenoot Lyreco van 1,73 miljard euro. Met deze stap wil Corporate Express voorkomen dat het zelf wordt opgekocht door de Amerikaanse kantoorinrichter Staples.

 

Vastgoedfonds Corio maakt pas nabeurs de eerstekwartaalcijfers bekend, wel steeg het aandeel vandaag 1 procent. Zwaargewicht Unibail Rodamco boekte een koerswinst van 1,42 procent.

 

Stijgers en dalers

De oliegerelateerde fondsen lagen er zeer goed bij door de hoge olieprijs. Royal Dutch Shell werd 3,4 procent aanzienlijk hoger verhandeld. SBM Offshore, toeleverancier aan de olie- en gasindustrie, stond 3,5 procent in het groen. Bodemonderzoeker Fugro steeg 2,9 procent. Advanced Metallurgical Group (AMG) steeg vandaag opmerkelijk zonder verdere redenen met 2,19 procent.

 

Aan de overzijde stond Heijmans zonder enige aanwijzingen rood op de borden en daalde 3,6 procent. Het bouwbedrijf maakte overigens wel bekend dat het een nieuwe verblijfsaccommodatie in pretpark de Efteling gaat realiseren, een opdracht met een waarde van ruim 27 miljoen euro.

 

Andere dalers waren onder meer de Randstad (-2,68%) en branchegenoot Vedior (-3,25%). Ook Boskalis (-2,71%), ASMI (-2,89%) en CSM (-2,77%) tekenenden vandaag rood op de borden.

 

Amerika

Nieuws over hoe de kredietcrisis zich ontwikkelt, was er ook. De wekelijkse hypotheekaanvragen in de VS lieten een scherpe daling zien.

 

Op dit moment staan alle Amerikaanse graadmeters in het rood, de Dow Jones staat rond half zes op 12763 punten een forse daling van 0,5 procent. De S&P 500 (-0,35%) evenals de Nasdaq (-0,16%) noteren beide een licht verlies.

 

Europa

De Zwitserse bank UBS verkocht een risicoportefeuille met een nominale waarde van 22 miljard voor 15 miljard aan BlackRock, wel moest de Amerikaanse vermogensbeheerder voor de transactie geld lenen bij UBS.

 

Macronieuws

De verkochte bestaande koopwoningen waren in april gemiddeld 3,8 procent duurder dan in april 2007. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt. De toename in april is de laagste van de afgelopen 14 maanden.

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.