Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Vergeten rekeningen en overnames

Vergeten rekeningen en overnames
5 mei 2008 om 09:32

Deze week sloot de Dax op meer dan 7000 punten. De laatste keer dat dit gebeurde was aan het einde van de maand februari van dit jaar. De index ging met 1,4 procent meer op deteller ten opzichte van de voorafgaande week het weekend in. De piek, die dit jaar met 8100 tellers in januari werd bereikt, lijkt echter nog ver weg.

 

De Mdax klom met 2,15 procent naar 9555,18 punten en ook de Tecdax steeg met 0,71 procent naar 852,21 punten. Beurshandelaren wezen er wel op, dat de omzet door de feestdag op 1 mei erg laag was. In totaal werden er afgelopen week 152 miljoen Dax-aandelen verhandelt, de omzet bereikte een bedrag van 6,8 miljoen euro.

 

Miljardeninvestering moet Opel uit het slop trekken

General Motors wil middels een miljardeninvestering de Duitse autofabrikant Opel weer in het zadel helpen. Opel is een dochteronderneming van General Motors en zal de komende vijf jaar, negen miljard euro in de kas krijgen. Doel van de investering; het traditionele merk beschermen en het marktaandeel van Opel in Duitsland verhogen.

 

In het eerste kwartaal 2008 zonk het marktaandeel van Opel, ondanks betere verkoopcijfers, van 9,7 tot 9,6 procent. In Europa verkocht GM van januari tot eind maart een recordaantal van 572.000 auto’s, waardoor de omzet binnen een jaar van 8,5 miljard naar 9,9 miljard dollar steeg. Het grootste probleem waarmee GM te kampen heeft, is de Oost-Europese afzetmarkt. De auto’s worden op die markt weliswaar goed verkocht, maar altijd als simpele en dus goedkopere uitvoering.

 

Forse winstdaling bij Siemens

Oude lasten in de trein- en kerncentralesector hebben voor een forse winstdaling bij Siemens gezorgd. De winst daalde in het tweede kwartaal met 67 procent naar 412 miljoen euro. Siemens voorzitter Peter Löscher corrigeerde de jaarprognose naar beneden en kondigde verdere ontslagen aan. Ook wil Siemens zijn kosten tot 2010 met 10 procent dalen en alleen al in de administratie 700 miljoen euro sparen, aldus Löscher.

 

Siemens kampt nog steeds met de uitwassen van een corruptieschandaal, waarvan de totale schade inmiddels op 1,8 miljard euro wordt geschat. Het eerste halfjaar zag er met een winst van 6,9 miljard euro nog erg goed uit, maar 5,4 miljard euro van die winst kwamen voort uit de verkoop van VDO, dat auto-onderdelen produceerde. Het bedrijfsresultaat daalde met een tiende naar 2,9 miljard euro.

 

Daimler wil Tognum terug

Bijna twee en een half jaar nadat dieselmotorleverancier Tognum door Daimler werd afgestoten, plant de autofabrikant opnieuw een overname. Daimler wil nu 22,3 procent van de aandelen kopen, die in het bezit zijn van de Zweedse investorengroep EQT. Hiermee zou Daimler de grootste aandeelhouder van de voormalige dochteronderneming worden. Het aandelenpakket zal voor 585 miljoen euro worden verkocht.

 

Daimler verkocht Tognum destijds voor een bedrag van 1,5 miljard euro, waarna EQT het bedrijf in juli 2007 naar de beurs leidde. Daimler beargumenteerd zijn interesse door te wijzen op de hoge rendabiliteit van Tognum, de leidende aanbieder van dieselmotoren voor de scheepvaart en zware land- en railsvaartuigen. Daimler wil de transactie op zijn laatst in het derde kwartaal van dit beursjaar afgerond hebben.

bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.