Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Kogel door de kerk voor Deutsche Bahn

Kogel door de kerk voor Deutsche Bahn
5 mei 2008 om 14:23

Deutsche Bahn gaat aan het einde van 2008 naar de beurs. Nadat de Duitse regering onderling tot overeenstemming kwam over de publieke verkoop van 24,9 procent van het spoorbedrijf, gingen ook de vakbonden Transnet en GDBA akkoord. Deutsche Bahn heeft toegezegd tot 2023 geen gedwongen ontslagen door te voeren.

2023

De vakbonden waren bezorgd over een mogelijke beursgang. De privatisering van Deutsche Bahn zou volgens hen leiden tot een onverantwoorde zucht naar hogere winsten, met minder aandacht voor het personeel. De precieze overeenkomst tussen werkgever en werknemer zal in 2010, als de CAO afloopt, worden uitonderhandeld. Deutsche Bahn zal voor 2023 echter geen gedwongen ontslagen doorvoeren.

Onzekerheid

Met de overeenkomst lijken de grootste hobbels voor een beursgang dan eindelijk genomen. Sinds jaar en dag dringt de leiding van Deutsche Bahn aan op een gedeeltelijke verkoop van het staatsbelang, teneinde met nieuw kapitaal grote investeringen te kunnen doen in treinen en rails. Een verdeelde regering, alsmede de angst van de vakbonden, dwarsboomden tot nu toe echter elke poging.

Beursgang

De beursgang, die in november zal plaatsvinden, betreft de verkoop van 24,9 procent van Deutsche Bahn. De aandelenemissie moet het spoorbedrijf tussen de 4 en 6 miljard euro opleveren. De infrastructuur, waaronder de rails en de stations, blijven in handen van de staat. Morgan Stanley en Deutsche Bank worden genoemd als begeleiders van het proces.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.