Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX kan herstel niet verzilveren

AEX kan herstel niet verzilveren
5 mei 2008 om 17:28

Wall Street is, ondanks de korte tijd waarin de beurs open is terwijl de handel in Europa gaande is, vaak van grote invloed op het koersverloop van de Europese indices. Zo ook vandaag. Het Damrak leefde kort na de publicatie van de inkoopmanagersindex in Amerika flink op, om op basis van het instorten van Yahoo weer weg te zakken. De AEX eindigde op 480,96 punten, een verlies van 0,05 procent. De Midkap verloor 0,08 procent.

In het nieuws

Bevrijdingsdag had zijn weerklank op de Amsterdamse beurs. Weinig Nederlandse bedrijven grepen de traditioneel luwe handelsdag aan om met opzienbarend nieuws te komen. Het Luxemburgse Arcelor Mittal wil een groot belang in een Chinees staalbedrijf nemen. Het Duitse Lufthansa is volgens geruchten in de markt voor Alitalia, nadat Air France-KLM onlangs afzag van verdere pogingen het noodlijdende bedrijf in te lijven.

ING Real Estate gaat een luxe strandresort ontwikkelen in Mexico. Imtech meldde vanochtend voorbeurs dat het zijn positie in Zwitserland heeft versterkt middels een overname. Tulip liet weten dat het een Duitse dochter naar de beurs brengt. Oliemaatschappij Shell zoekt naar een oplossing voor zijn project in Iran en tot slot liet DSM weten het tweede deel van zijn aandeleninkoopprogramma te starten.

Stijgers en dalers

De meeste fondsen kwamen, evenals de AEX, nauwelijks van hun plaats. Meest opvallende daler was ASML, dat 2,1 procent moest inleveren. In een voornamelijk rode hoofdgraadmeter, zorgden zwaargewichten Arcelor Mittal (+X%) en Shell (+X%) voor tegengewicht. Vastgoedfondsen Corio en Unibail-Rodamco stonden bovenaan, met een winst van ruim 1 procent voor beiden.

Europa en Amerika

De Europese indices zitten vandaag redelijk op een lijn. De CAC40 verloor 0,21 procent, waar de DAX een bescheiden 0,05 procent aandikte. Londen was vandaag gesloten, de Europese indices kregen verder geen richting vanuit Japan, waar de beurs van Tokio tevens niet in bedrijf was.

In Amerika sprak Bush opbeurende woorden over de Amerikaanse economie, maar meende Warren Buffet tegelijkertijd dat de gevreesde recessie allang een feit is. De Dow Jones had te lijden onder Yahoo, dat in de opening ruim 20 procent verloor wegens Microsoft, dat het overnamebod dit weekend introk. De graadmeter noteert na twee uur handel een min van 0,75 procent op 12.959,69 punten. De Nasdaq (-0,49%) doet het niet veel beter. De S&P 500 noteert een min van 0,59 procent.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.