Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DSM verwacht recordjaar

DSM verwacht recordjaar
29 apr 2008 om 08:31

DSM spreekt op basis van de resaultaten over het eerste kwartaal de verwachting uit dat 2008 een recordjaar zal worden.

 

Belangrijkste punten

–  Autonome omzetgroei 14% door sterke businessposities en gunstige marktomstandigheden.
–  EBIT uit doorlopende activiteiten 22% hoger ondanks lagere US dollar en hogere grondstofprijzen.
–  Winst per aandeel 42% hoger.
–  Uitvoering Vision 2010-strategie volledig op koers.
–  Hervatting programma inkoop eigen aandelen per 5 mei voor de volgende EUR 250 miljoen.
–  EBIT over 2008 naar verwachting EUR 870 miljoen +/- 5%.

 

Toelichting
 
Feike Sijbesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten: 'Dit was een zeer sterk kwartaal voor DSM met uitstekende resultaten over de hele linie. Daarbij hebben wij geprofiteerd van de sterke posities van DSM in de verschillende markten en de gunstige marktomstandigheden. Wij zijn ons ervan bewust dat de huidige macro-economische vooruitzichten minder gunstig zijn, maar anderzijds zien wij dat de omstandigheden die het eerste kwartaal kenmerkten zich tot nu toe voortzetten in het tweede kwartaal. Wij verwachten nu dat 2008 voor DSM een recordjaar zal worden.'

 
'De sterke bedrijfsresultaten van DSM bevestigen ons geloof in de concernstrategie Vision 2010 met zijn focus op Life Sciences en Materials Sciences. De uitvoering van de strategie blijft stevig op schema, zoals mag blijken uit de recente acquisitie van PTG, een vooraanstaande Amerikaanse onderneming op het gebied van biomedische materialen, en de omvangrijke investeringsplannen voor DSM Dyneema. Wij zijn ervan overtuigd dat DSM een goede uitgangspositie heeft om de kansen te benutten die de markten ons bieden.'

 

Omzet

De netto-omzet uit doorlopende activiteiten steeg in het eerste kwartaal van 2008 met 10% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007. De forse autonome groei van 14% was gelijkelijk verdeeld tussen volumes en prijzen. De volumegroei was met name sterk in de markten voor voedingsingrediënten en caprolactam, als gevolg van de goede vraag, uitbreiding van marktaandeel en uitstekend draaiende productie. In de markten voor voedingsingrediënten en kunstmest waren flinke prijsverhogingen mogelijk dankzij een gunstige verschuiving van de verhouding tussen vraag en aanbod en de differentiatiestrategie bij Nutrition. In de markten voor anti-infectiva was een verbetering merkbaar ten opzichte van de lage prijzen eind vorig jaar. De autonome groei werd voor een substantieel deel tenietgedaan door de veel lagere valutakoersen ten opzichte van de euro (bijvoorbeeld US dollar -13%).

 
Bedrijfsresultaat

Het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten bedroeg in het eerste kwartaal EUR 236 miljoen en was daarmee 22% hoger dan in het eerste kwartaal van 2007. Dit ondanks de circa EUR 50 miljoen hogere kosten voor grondstoffen en energie en het negatieve effect van circa EUR 20 miljoen (na hedging) van de veel lagere gemiddelde valutakoersen ten opzichte van de euro.

 

Nettowinst

De nettowinst steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007, van EUR 128 miljoen naar EUR 162 miljoen (27%). De Nettofinancieringslasten bedroegen in het eerste kwartaal van 2008 EUR 18 miljoen. Dit is licht hoger dan in het eerste kwartaal 2007. Het effect van de hogere nettoschuld werd deels gecompenseerd door lagere effectieve rentepercentages.

 
Het effectieve belastingpercentage lag in het eerste kwartaal 2008 met 25% op het niveau van het eerste kwartaal van 2007. De nettowinst per gewoon aandeel steeg met 42%, vooral als gevolg van de stijging van de nettowinst met 27% en de daling van het aantal uitstaande aandelen.

 

Vooruitzichten

De huidige macro-economische vooruitzichten zijn zeer onzeker. De positieve businessomstandigheden zouden onder invloed kunnen komen van een negatieve trend in de mondiale macro-economie. DSM heeft echter bij zijn transformatie tot Life Sciences en Material Sciences-onderneming een veel grotere weerstand tegen economische cycli ontwikkeld, die nu tot uitdrukking komt in Nutrition, Performance Materials en Pharma.

 
Daarom blijft DSM positief over de rest van het jaar, ondanks de verzwakking van de US dollar en de hoge prijzen voor grondstoffen en energie. Op basis van de huidige informatie en behoudens onvoorziene omstandigheden verwacht DSM dat het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten en vóór bijzondere posten in 2008 zal uitkomen op EUR 870 miljoen plus of min 5%.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.