Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX krijgt extra duw van Dow

AEX krijgt extra duw van Dow
18 mrt 2008 om 16:49

Op het Damrak lijkt de stemming 180-graden gedraaid ten opzichte van gisteren. Waar de AEX maandag nog zwaar in de min stond, doet de graadmeter het vandaag uitzonderlijk goed, en krijgt een extra zet mee van de Dow Jones, die fors hoger opende. De AEX stevent af op 427,30 punten, een winst van 2,74 procent. De Midkap plust 1,82 procent.

Er zijn twee redenen voor het positieve sentiment dat op de beurzen heerst. Allereerst is er een rentebesluit, dat de FED vanavond om 19:15 uur Nederlandse tijd publiceert. Het is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente verlaagt met een vol procent. Deze ongekend forse verlaging van het rentetarief is noodzakelijk om de kredietcrisis een halt toe te roepen.

Een tweede reden voor de koerswinsten van vandaag zijn de Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Lehman Brothers. De ondernemingen presenteerden meevallende jaarcijfers. Lehman werd gisteren ervan verdacht Bear Sterns achterna te gaan. De bank weet zich echter te handhaven.

In het nieuws

NYSE Euronext en de aandelenbeurs van Abu Dhabi gaan samenwerken. Het gaat om samenwerking op technologisch gebied, de verbetering van dienstverlening aan beleggers en het bedenken van nieuwe producten. Het beursbedrijf wil tevens tot 1 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen en zal het dividend verhogen met 20 procent tot 1,20 dollar per aandeel.

Het Franse Casino verstevigde zijn greep op het Nederlandse supermarktconcern Super de Boer. Grontmij ontkende vandaag activiteiten op het Italiaanse vliegveld Malpensa te ontplooien. Het nam tevens een adviesbureau over. Logica won een contract bij de Nederlandse overheid.

Gisteravond werd bekend dat de Italiaanse overheid akkoord is gegaan met het overnamebod van Air France-KLM op Alitalia. Ctac liet weten een samenwerkingsverband te hebben afgesloten met Qliktech. Het activistische hedgefund Fursa is niet tevreden over de gang van zaken bij AMSI en heeft besloten om zijn aandelenbelang in de chipfabrikant terug te brengen.

Beursnieuweling AMG tot slot, meldde voorbeurs een verdubbeling van de winst. Het durfde echter geen voorspellingen voor 2008 te doen en wil het mogelijk nieuwe aandelen uitgeven. Beleggers lieten het aandeel massaal vallen: min 14 procent.

Stijgers en dalers

De financials, die gisteren nog de grootste klappen kregen, stonden vandaag vooraan om hun verliezen terug te winnen. Aegon (+3,6%), ING (+4,6%) en Fortis (+5,2%) stonden er goed op. TomTom won ruim 5 procent. Geen enkel hoofdfonds eindigt in het rood. In de Midkap valt naast AMG (-14%) bouwer BAM (+7,1%) op.

Europa en Amerika

Op Wall Street noteert de Dow Jones op dit moment 12.256,46 punten, een winst van 2,37 procent. De Nasdaq (+2,31%) en de S&P 500 (+2,64%) zijn ook in afwachting van het rentebesluit van de FED. De CAC40 (+3,44%) en de DAX (+3,15%) staan er goed op.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.