Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

VS gaat tweede ronde kredietcrisis in

VS gaat tweede ronde kredietcrisis in
17 mrt 2008 om 15:09

Wall Street is de handelsweek in mineur begonnen. De Dow Jones noteerde na een half uur handel 11.799,01 punten, een verlies van 1,27 procent. De breed samengestelde S&P 500 (-1,62%) en tech-beurs Nasdaq (-2,04%) staan tevens op verlies.

Bear Sterns

Oorzaak van de nieuwe ronde van koersverliezen is zonder twijfel de Amerikaanse zakenbank Bear Sterns. De bank is, door problemen rondom investeringen in de Amerikaanse hypotheekmarkt, zo goed als failliet.

De beurskoers van het aandeel Bear Sterns is de laatste dagen totaal ineengestort. Een aandeel was afgelopen donderdag nog 59 dollar waard, op dit moment noteert Bear 3,47 dollar. JP Morgan Chase wil Bear Sterns overnemen voor 2 dollar per aandeel.

Naast vele particuliere beleggers, zijn enkele banken bijna al hun geïnvesteerde kapitaal kwijt. De crash van Bear heeft zodoende gevolgen voor de gehele bankensector, een tweede ronde van de kredietcrisis lijkt dan ook onafwendbaar.

FED

De financiële problemen bij Bear Sterns hebben ertoe geleid dat de FED de rente wederom heeft verlaagd. Het belangrijkste rentetarief bleef weliswaar onveranderd op 3 procent, de discontovoet zakte van 3,50 naar 3,25 procent. Ook mogen Amerikaanse banken het geleende geld maximaal 90 dagen vasthouden, waar eerder terugbetaling binnen 30 dagen was vereist.

Empire State

Wall Street heeft vandaag tevens last van een tegenvallend macrocijfer. De De Empire State Manufacturing-index, die maandelijks weergeeft hoe de verwerkende industrie in New York er voor staat, is op het laagste niveau ooit uitgekomen. Het indexcijfer over maart ligt op -22,2, waar analisten op een score van circa 7,5 hadden gerekend.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.