Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX in achtbaan naar weekend

AEX in achtbaan naar weekend
14 mrt 2008 om 16:59

Het ziet ernaar uit dat het leeuwendeel van de op het Damrak genoteerde fondsen met verliezen het weekend ingaan. Wall Street was vanmiddag weer eens van grote invloed op de Amsterdamse beurs, de AEX schoot op en neer na diverse berichten uit Amerika. De graadmeter noteert 431,97 punten, een verlies van 0,59 procent. De Midkap staat 0,45 procent in de min.

Vanochtend leek er geen vuiltje aan de lucht. De AEX klom gestaag naar een winst van circa een half procent. Het gunstige Amerikaanse inflatiecijfer, dat om half twee vrijkwam, versterkte het sentiment alleen maar. Nadat echter het bericht binnenkwam dat de meeste Amerikanen denken dat de VS reeds in een recessie zijn beland wankelden de koersen.

De opening van Wall Street was de druppel. Zakenbank Bear Stearns vervulde een negatieve hoofdrol door met het nieuws te komen dat het een tijdelijke lening heeft aangevraagd bij JP Morgan. Dit om de zwakke financiële positie te ondervangen. Op de Europese beurzen was het vertrouwen na deze aankondiging even helemaal weg: De AEX verloor bijna 10 punten in een mum van tijd.

In het nieuws

Fortis is volgens Reuters bijna rond met het Chinese Ping An. De bankverzekeraar verkoopt zijn halve investeringstak voor 2,2 miljard euro aan de branchegenoot. Philips maakte bekend dat het de aanmeldingstermijn voor het bod op Respironics heeft gesloten. De onderneming controleert nu 94 procent van de aandelen.

Hunter Douglas ontkrachtte het bericht van gisteren, als zou het een beursexit aspireren. Een exit behoort slechts tot de mogelijkheden, aldus de raambekledingproducent. Arcadis verkreeg een opdracht ter waarde van 10 miljoen dollar. Het sloot een contract met het Amerikaanse leger.

Randstad verkocht zijn Spaanse telemarketingactiviteit aan Avanza. Er werd geen overnamesom prijsgegeven. Wavin gaat reorganiseren in Ierland, wegens de teruglopende markt voor constructie aldaar.

Jaarcijfers

Voorbeurs kwamen een aantal fondsen met jaarcijfers. De resultaten van TMG riepen gemengde gevoelens op. Aan de ene kant boekte het een recordwinst, aan de andere kant behaalde het een negatief bedrijfsresultaat. Beddenspecialist Beter Bed heeft in het afgelopen jaar zowel een recordwinst als een -omzet weten te realiseren.

Ballast Nedam maakte voorbeurs bekend dat het last heeft van toenemende margedruk. Dit als gevolg van gestegen prijzen bij toeleveranciers. ICT Automatisering zag in 2007 de EBIT en de winst licht dalen.

Stijgers en dalers

De financials kregen, naar aanleiding van het nieuws van Bear Sterns, begrijpelijkerwijs de zwarte piet toegespeelt. Aegon (-1,6%), Fortis (-1%) en ING (-1,5%) verloren ieder. De grootste verliezers in de AEX waren echter Corio (-3%), ASML (-3%) en TomTom (-2,9%). Alleen staalgigant ArcelorMittal houdt de index enigszins overeind met een plus van 1,3 procent.

Europa en Amerika

Evenals de AEX, hadden de CAC40 en de DAX ook last van de zwakke opening van Wall Street. De Fransen verloren 0,91 procent, waar de Duitsers 1 vol procent moesten prijsgeven.

In Amerika was de belegger, na het goede nieuws van de inflatie, middels het verzwakte consumentenvertrouwen weer terug bij af. De Dow Jones is in mineur door voornoemd Bear Sterns en noteert op dit moment 11.980,56 punten, een verlies van 1,36 procent. De Nasdaq (-1,80%) en de S&P 500 (-1,73%) staan er nog slechter voor.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.