Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak lijdt onder zwakke economie VS

Damrak lijdt onder zwakke economie VS
13 mrt 2008 om 16:57

In het financiële hart van de wereld heerst vandaag een negatieve stemming. De schoktherapie, die de Amerikaanse Centrale Bank afgelopen dagen toepaste, lijkt te zijn uitgewerkt. De 200 miljard dollar die de FED in de geldmarkt pompte ten spijt, zakken de koersen toch weer in. Wall Street is met de koersverliezen de Europese beurzen ook niet bepaald tot steun.

In Amsterdam staan vrijwel alle fondsen op verlies. De financials doen het met name slecht, dankzij de toenemende onrust rondom de kredietmarkt. De zwakke dollar, die voor het eerst in 12 jaar onder de 100 yen dook,  doet de financiële vandaag de das om. De AEX noteert 432,63 punten, een verlies van 1,63 procent. De Midkap doet het met een min van 1,59 procent niet veel beter.

In het nieuws

Naast de vele, kleinere, fondsen die vandaag hun jaarcijfers presenteerden, vielen een aantal berichten op. Zo verdampte de waarde van het hedgefonds Carlyle Capital Corporation (CCC) vandaag. Het aandeel van de in zwaar weer geraakte obligatiebelegger zakte naar 0,60 euro, waar het in juni vorig jaar nog voor een introductieprijs van 19 euro naar de beurs ging.

CCC kan niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen, en is met zijn schuldeisers niet tot een afbetalingsregeling gekomen. De dochter van private equity reus Carlyle wordt nu waarschijnlijk opgedeeld onder zijn schuldeisers. De totale schuld van het hedgefonds beslaat 16,6 miljard dollar.

Verder kwam er opvallend nieuws van ArcelorMittal, dat voor de rechter een overname gaat afdwingen. Shell wil een omstreden nieuw directielid benoemen. Ten Cate rondde een tweetal overnames af. Ahold meldde dat de medio 2007 teruggetreden topman Anders Moberg in totaal 7 miljoen euro meekreeg.

RSDB (Roto Smeets) maakte voorbeurs bekend dat het een bod op de onderneming heeft ontvangen. Het wil de naam van de potentiële overnamepartij niet bekendmaken, wel de hoogte van het bod: 40 euro per aandeel.

Jaarcijfers

Macintosh, dat eigenaar is van winkelketens als Halfords, Belcompany, Scapino en Invito, heeft over 2007 een 18,5 procent hogere winst behaald. Het heeft wel last van het 'grillige bestedingsgedrag' van de consument. Hunter Douglas, dat nadeel ondervond van de zwakke dollar, is van plan om de beursnotering te beëindigen. Daarop vloog de beurskoers van de productent van raambekleding ruim 16 procent omhoog.

 

Fornix maakte bekend dat het in 2007 een 12 procent hogere nettowinst heeft gerealiseerd. Voor 2008 verwacht het biotechbedrijf een groei van 8 procent van de opbrengsten. Met name de divisies medische hulpmiddelen en allergie zullen hiervoor verantwoordelijk zijn. 

Ctac behaalde een autonome groei van 20 procent. In 2008 zal de ICT-dienstverlener de nadruk leggen op versteviging van marktposities, omzetgroei en verbetering van het rendement. Grontmij zag de winst bijna met 50 procent stijgen. De huidige economische onzekerheid is niet van invloed op de prestaties van Grontmij in 2008. Het orderboek is goed gevuld en er wordt dan ook gerekend op een verdere toename van de omzet en de winstgevendhied.

Uitgever Wegener presenteerde vandaag een nettowinststijging van 38 procent. Het bedrijf is voor ruim 85 procent in handen van investeringsmaatschappij Mecom. De resterende aandelen, die nog steeds beursgenoteerd zijn, stegen vandaag 15,4 procent. Het nettoverlies van OncoMethylome is verder opgelopen. Voor komend jaar wordt verwacht dat de opbrengsten sneller zullen stijgen dan de kosten. Een structureel karakter zullen de opbrengsten echter nog altijd niet tonen.

Stijgers en dalers

De financials kregen zogezegd weer eens de zwaarste klappen op Beursplein 5. Fortis (-3,99%), Aegon (-3,95%) en ING (-3,46%) lijden zwaar onder de onzekerheid op de kredietmarkt. TomTom bungelde, na eerder deze week op nummer 1 te hebben gestaan, onderaan met een min van 4,6 procent. De enige substantiële winnaar was levensmiddelenconcern Unilever, dat profiteerde van de goede vooruitzichten die branchegenoot Nestlé schetste tijdens de presentatie van zijn jaarcijfers.

Europa en Amerika

De AEX presteert in verhouding tot zijn collega's in Europa helemaal niet slecht. De CAC40 verliest 1,82 procent, de DAX (-1,89X%) verliest eveneens bijna 2 procent.

Op Wall Street is het vandaag wederom kommer en kwel. De beurs zucht onder een aantal constante problemen, die de angst voor stagflatie aanwakkeren. De Dow Jones noteert op dit moment 12.025,25 punten, een verlies van 0,70 procent. Daarmee krabbelt de index iets op. De Nasdaq (-0,83%) en de S&P 500 (-0,79%) laten vergelijkbare tussenstanden zien.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.