Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Stevige koerswinsten op Damrak

Stevige koerswinsten op Damrak
11 mrt 2008 om 17:28

De Amsterdamse beurs heeft vandaag een goede handelsdag achter de rug. Vrijwel alle fondsen noteren hoger. De AEX zal sluiten op 434 punten, een winst van ongeveer 1,5 procent. De Midkap doet hier nog wat bovenop en zal ruim 2,5 procent hoger sluiten. Kort voor de opening van Wallstreet zakte de koers van de AEX wat in, de AMX hield deze echter op peil.

 

Vandaag werd de handel in Carlyle (CCC) ook weer hervat, nadat de AFM dit afgelopen vrijdag opschortte. Helaas bleek de negatieve tendens hiermee niet doorbroken en zakte de koers nog verder weg, ondanks dat voor 5 miljard aan hypotheekobligaties is verkocht.

 

In het nieuws

Vanochtend kwamen enkele kleinere fondsen met hun jaarcijfers. Arseus, dat sinds afgelopen oktober genoteerd is, maakte een winst van ruim 16 miljoen euro. Dit is ruim een derde meer dan het jaar ervoor. Porceleyne Fles wist het jaar eveneens met een winst af te sluiten. De omzet daalde echter wel met 7 procent. DSM en Crucell tot slot lieten weten dat zij een mijlpaal hebben weten te bereiken in hun onderzoek omtrent de zogeheten PER.C6 technologie.

 

De Europese Commissie heeft vandaag diverse invallen gedaan in de luchtvaartsector, omdat het kartelafspraken vermoedt. Welke bedrijven precies worden verdacht, is nog niet bekend. Elsevier, zelf in de verkoop bij moederbedrijf Reed Elsevier, maakte bekend dat het Windhover Information heeft overgenomen.  

 

Stijgers en dalers

Veel rood is er vandaag niet te vinden op de Amsterdamse handelsborden. KPN heeft het sentiment echter wel tegen en verliest 2 procent. Vanochtend werd nog bekend dat het telecomconcern zijn bestuursleden en commissarissen fors meer beloont voor hun werkzaamheden. Ordina daalt op dit moment 1,1 procent en Heineken 0,4 procent. ASML en TNT dalen slechts respectievelijk 0,3 en 0,2 procent.

 

Grote winnaars vandaag zijn Vopak, Crucell en Boskalis. Alle drie dikken ruim 6 procent aan. DSM en Fortis stijgen respectievelijk meer dan 5 en 4 procent. Fortis kreeg vandaag toestemming van De Nederlandse Bank (DNB) voor het integratieplan van ABN AMRO. Daarnaast zou Santander een kapitaalinjectie van 2 miljard euro overwegen.

 

Europa

Ook in Frankrijk en Duitsland zien de beleggers het positief in. De hoofdindex van de twee landen staan net als de Nederlandse evenknie op winst. De Cac40 op 1,4 en de Dax op 1,3 procent.

 

Amerika

In Amerika zijn de beurzen fors hoger van start gegaan. De Dow Jones-index staat op 11.909 punten, een winst van 1,4 procent. De S&P500 en de Nasdaq noteren respectievelijk 1,2 en 1,4 procent hoger.

 

De Amerikaanse centrale bank, de FED, pomp momenteel 200 miljard dollar aan extra liquiditeit in de markt. Beleggers zien dit als een belangrijke bijdrage en hopen hiermee te voorkomen dat de economie in een recessie belandt. Het handelstekort in Amerika kwam in januari minder hoog uit dan verwacht. Toch bedraagt het tekort nog altijd bijna 38 miljoen euro.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.