Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

DSM wil Agro fabriek sluiten

DSM wil Agro fabriek sluiten
4 mrt 2008 om 08:00

DSM is voornemens om de Agro frabriek in IJmuiden te sluiten. Het bedrijf bereikte een principe-akkoord met de ministeries Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en Verkeer en Waterstaat (VenW) over de beëindiging van het ammoniaktransport per spoor tussen Geleen en IJmuiden. “Met de beëindiging van het ammoniaktransport  verliest de vestiging van DSM Agro in IJmuiden zijn bestaansrecht”, aldus DSM in een persbericht.

Vergoeding

De ministeries van VROM en VenW willen komen tot de stopzetting van deze ammoniakstroom over het spoor om de risico's van het transport van gevaarlijke stoffen nog verder te reduceren. DSM heeft daarom besloten deze vestiging met ingang van 1 januari 2010 te sluiten en ontvangt daarvoor schadevergoeding van de ministeries. DSM ontvangt een vergoeding van circa 48 miljoen euro.

Werkgelegenheid
 
De sluiting van DSM Agro in IJmuiden leidt tot een verlies van circa 120 arbeidsplaatsen. Op basis van het bestaande werkgelegenheidspact en afspraken over inspanningen voor herplaatsing binnen Corus en DSM verwacht DSM dat gedwongen ontslagen voorkomen kunnen worden. Eén van de salpeterzuurfabrieken, die nu in IJmuiden staat, wordt verplaatst naar Geleen. DSM onderzoekt de mogelijkheden om de kunstmestproductie in Geleen uit te bouwen en daarmee het capaciteitsverlies van IJmuiden grotendeels te compenseren.

Verkoop
 
De sluiting van DSM Agro in IJmuiden heeft geen gevolgen voor de voorgenomen verkoop van Agro. Het nu bereikte principeakkoord is de afronding van een langlopend dossier en biedt daarmee helderheid voor een toekomstige eigenaar.
 
Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.