Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Emerging Markets in Beeld

Emerging Markets in Beeld
29 okt 2007 om 14:46

Een heldere definitie voor emerging markets bestaat niet. De meeste definities hebben wel een aantal kenmerken overeenkomstig: een opkomende financiële markt van een ontwikkelingsland, vaak risicovol, hoge korte-termijn rendementen en politiek instabiel. Investeren voor cowboys op het eerste gezicht. Maar wat mogen we verwachten van de nieuwe opkomende economieën?

 

 

BRIC-landen

Voorbeelden van emerging markets zijn de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. In 2003 schudde zakenbank Goldman Sachs de wereld wakker met haar voorspellingen over de invloed van de BRIC op de wereldeconomie: Nog vóór 2040 zal het Bruto Binnenlands Product (BBP) van deze vier landen samen dat van de G6 overtreffen, terwijl het destijds (2003) slechts 15 procent van het BBP van de G6 betrof. Verder werd voorspeld dat in 2041 de economie van China de grootste van de wereld zal zijn, en dat de jaarlijkse besteding van de BRIC in dollars uitgedrukt in 2009 gelijk is aan de G6, en zelfs het dubbele bedraagt in 2025.

 

 

 

 

Goldman Sachs 

Maar al in 2005 moest Goldman Sachs zijn voorspellingen herzien… Niet omdat het niet waar was wat ze voorspelden, maar omdat de versnelling van de nieuwe opkomende markten veel groter is dan ze in 2003 voorspelden! De BRIC werd uitgebreid tot de Next Eleven, de N-11. Dit is een lijst van landen die de potentie hebben snel te ontwikkelen. Naast de BRIC zijn dat bijvoorbeeld Korea, Mexico en Vietnam. Deze andere zeven landen worden getipt als snel ontwikkelende landen, maar de BRIC blijven ongekend qua groei en hun invloed op de wereldeconomie.

 

 

Als gevolg van deze trend kwamen en komen er ook steeds meer beleggingsproducten op de markt. Te denken valt aan Robeco emerging markets equity die 44% rendement in het laatste laatste jaar gaf, of de ABN AMRO China Turbo Long met een rendement van zelfs 292% in het laatste jaar!

 

 

 

De uitdaging

Het is een uitdaging te proberen onszelf niet alleen te beperken tot de gedachten van de economische groei van nieuwe markten, maar een idee te gaan krijgen welke invloed dit wereldwijd heeft op bijvoorbeeld de bestaande politieke en economische machtsverhoudingen. Wat betekent het bijvoorbeeld dat China de grootste financier is van de enorme begrotingstekorten van de Amerikaanse overheid? Waarom haalt China ineens de banden met landen als Iran en Sudan aan? Waarom is Dubai het investeringsparadijs van het Midden-Oosten, en hoe kan het dat de loonkosten van Vietnam op de helft van China liggen?

 

 

Middels een serie columns wil ik u meenemen naar deze nieuwe economieën. Ik wil u laten zien hoe deze landen zich ontwikkelen, en wat extreme economische groei in concreto oplevert: bijvoorbeeld het hoogste gebouw van de wereld in Dubai, de skibaan in de woestijn, de Maglev magneettrein, de nieuwe grootste haven van Shanghai. Maar ook de keerzijdes van groei: de sloppenwijken van Rio de Janeiro, milieuverontreiniging in China en het exorbitante energieverbruik van Dubai.

 

 

Vormt u zelf een beeld van wat er gebeurt in de wereld en oordeel zelf over de slagingskans van deze nieuwe landen. Laten we vervolgens met elkaar bekijken welke interessante beleggingsproducten er voor deze landen bestaan, en bepaal zelf wat u er mee wilt doen.

Want het moment is nu: It’s Time to Move! 

 

Dirk Aleven 

Directeur MeetIn B.V.  
MeetIn is gespecialiseerd in het organiseren van thematische reizen naar landen in ontwikkeling.

  
Klik hier voor meer informatie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.