Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Adviseurs fusie Arcelor Mittal onder vuur

Adviseurs fusie Arcelor Mittal onder vuur
29 okt 2007 om 17:31

De fusie tussen Arcelor en Mittal blijft de gemoederen bezighouden. Investeringsfonds SRM Global Fund, dat samen met andere minderheidsaandeelhouders 6 procent van de aandelen Arcelor in handen heeft, beschuldigt de adviseurs van Mittal van belangenverstrengeling, zo meldt de Financial Times vandaag.

Uitrookbod

Staalreus Mittal, dat onlangs branchegenoot Arcelor overnam, is volgens aandeelhouders van Arcelor over de scheef gegaan. SRM Global Fund is het niet eens met de voorwaarden waaronder Mittal de uitrookprocedure op de resterende aandelen Arcelor is begonnen. Het fonds meent dat het bod van Mittal 38 procent lager is dan het overnamebod van vorig jaar. Toen bood de staalonderneming 40,40 euro in contanten per aandeel Arcelor, óf 13 aandelen Mittal Steel en 150,60 euro cash voor 12 aandelen Arcelor, óf 11 aandelen Mittal voor 7 aandelen Arcelor.

Belangenverstrengeling

De zakenbanken, waaronder Goldman Sachs, Morgan Stanley, Fortis en Société Générale, hebben volgens de aandeelhouders geen onafhankelijk advies gegeven in de kwestie. “We hebben bewijs dat er aan Golman Sachs en Morgan Stanley gezamenlijk meer dan 70 miljoen dollar betaald is door Arcelor en Mittal. In het licht van deze significante beloning, betwijfelt SRM de onafhankelijkheid van de banken in het geven van hun mening,” aldus SRM.

Rechtbank

De zakenbanken, die niet willen reageren, worden samen met Arcelor en Mittal mogelijk voor de rechter gesleept door het investeringsfonds. SRM eist een genoegdoening voor de geleden schade van circa 900 miljoen euro. Arcelor Mittal heeft Mazar, een onafhankelijke accountant, gevraagd om naar het besluitvormingsproces te kijken.

Voorgeschiedenis

Eerder al, vroeg SRM Franse-, Amerikaanse- en Luxemburgse autoriteiten om op te treden. Voorzover zonder resultaat. Afgelopen juni verhoogde het staalbedrijf zijn aanbod teneinde de minderheidsaandeelhouders van de Braziliaanse tak uit te kopen.

Voorgaande artikelen over de fusie van Arcelor en Mittal:

Uitrookprocedure Arcelor krijgt een staartje
Fusie Arcelor Mittal krijgt staart
Claim aandeelhouders Arcelor Mittal afgewezen

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.