Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Forse winstgroei door Wegener geboekt

Forse winstgroei door Wegener geboekt
9 aug 2007 om 08:39

Uitgeefconcern Wegener uit Apeldoorn maakte vandaag de resultaten over het eerste halfjaar van 2007 bekend.

 

Conform de verwachting

Conform de in april uitgesproken verwachtingen is het resultaat van Koninklijke Wegener in het eerste halfjaar fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (voor bijzondere posten) in de eerste zes maanden steeg met 47,5% van 24,0 miljoen in 2006 tot 35,4 miljoen euro. De verbetering is zichtbaar bij alle bedrijfsonderdelen, vooral dankzij kostenbeheersing en een groei van de omzet bij huis-aan-huiskranten en bij de personeelsadvertenties in de dagbladen. Ook het positieve resultaat van AD NieuwsMedia (voor 37% geconsolideerd) droeg bij aan de verbetering. De omzet van merken en diensten adverteerders in de dagbladen bleef echter achter bij die in het voorgaande jaar. Dit onderdeel van de advertentiemarkt vertoont nog een grillige ontwikkeling. Bij de beoordeling van de stijging van het resultaat dient rekening te worden gehouden met de omstandigheid dat het verloop in de eerste helft van 2006 zeer teleurstellend was.

 

Omzet en winst

In totaal nam de omzet toe met 2,5% tot 345,0 miljoen euro. Autonoom steeg de omzet met 3,5%. Bij AD NieuwsMedia (37%) was nog sprake van een omzetdaling, welke een gevolg is van de ingrijpende veranderingen in 2005 en 2006. De netto winst kwam uit op 23,8 miljoen euro ten opzichte van een netto verlies van 4,6 miljoen euro in de eerste helft van 2006. Exclusief bijzondere posten en na aftrek van het verschuldigde preferent dividend komt het netto resultaat (cash earnings) uit op 19,2 miljoen euro tegenover 8,6 miljoen euro in 2006. In de loop van 2006 heeft Wegener nadrukkelijk gekozen voor de kernactiviteiten van kranten en online. Alle overige activiteiten zijn vervreemd en de huidige cijfers en vergelijkingen zijn dan ook gebaseerd op de voortgezette bedrijfsactiviteiten.

 

Overname Wegener

In mei 2007 maakten Wegener en Mecom Group Plc bekend dat er een bod op alle (certificaten van) aandelen Wegener zal worden gedaan. Naar verwachting zal dit bod uiterlijk op 17 augustus a.s. worden uitgebracht. De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Wegener zullen dit bod ondersteunen en aanbevelen. Van veel belang en veel aandacht vergend zal vanaf augustus de biedingsprocedure en overname door Mecom zijn. De gevolgen daarvan zullen waarschijnlijk reeds in het laatste kwartaal van het lopende boekjaar zichtbaar worden.

 

Vooruitzichten

Naar verwachting zal de trend in de advertentiemarkt zich in de tweede helft van het jaar voortzetten. Dat betekent een stijging van omzet bij huis-aan-huiskranten en personeelsadvertenties in de dagbladen. De omzet uit met name nationale merken en diensten advertenties blijft nogal onvoorspelbaar en zal naar verwachting niet toenemen. Veel aandacht zal nog gegeven worden aan de inrichting van de nieuwe organisatie bij de Wegener Dagbladengroep en de verdere vervolmaking van het tabloid concept. De voortgang bij AD NieuwsMedia zal niet spectaculair zijn, maar wel positief. Kortom, het in de voorgaande jaren ingezette beleid zal met kracht worden voortgezet, zodat verwacht mag worden dat het bedrijfsresultaat (voor bijzondere posten) in het gehele jaar 2007 sterk zal kunnen groeien ten opzichte van het vorige jaar.

 

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.