Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Consortium, gesteund door aandeelhouders, doet vijandig bod

Consortium, gesteund door aandeelhouders, doet vijandig bod
27 apr 2007 om 11:17

De aandeelhoudersvergadering van ABN AMRO heeft duidelijk gemaakt dat de ingeslagen weg niet voldoet aan de wensen van de aandeelhouders. Waar Groenink c.s. broedt op een fusie met Barclays, bleken veel aandeelhouders (circa tweederde) meer te zien in het plan van The Childeren’s Investment (TCI) om de bank op te splitsen en te verkopen. Paradoxaal genoeg werd de motie om de opbrengst van deze splitsing uit te keren aan de aandeelhouders, met een zelfde meerderheid verworpen. Uiteindelijk zouden drie van de vijf ingebrachte moties van TCI het halen. Een duidelijk teken, niet alleen voor de leiding van ABN, maar ook voor het consortium.

 

Gesteund door de wens van de aandeelhouders van ABN AMRO heeft het consortium besloten om een vijandig bod uit te brengen. Echter de uitkomst van de aandeelhoudersvergadering is niet bindend. Dit betekent dat de leiding van ABN het naast zich neer kan leggen. De verkoop van het Amerikaanse onderdeel La Salle aan Bank of America zal daarom gewoon worden voortgezet. Wel heeft Groenink RBS uitgenodigd ook een bod uit te brengen. Het bod van Bank of America, omgerekend circa 16,5 miljard euro, zou hierdoor aanzienlijk hoger kunnen gaan uitvallen.

 

Alvorens een bod uit te brengen heeft het consortium aangegeven de boeken van ABN te willen inzien. Deze wil hier echter alleen in toestemmen als RBS, Fortis en Santander verklaren het komende jaar geen vijandelijk bod uit te brengen. Volgens Groenink een voorwaarde waaraan Barclays ook heeft voldaan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.