Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

VEB: beursintroducties leveren ondermaats rendement op

VEB: beursintroducties leveren ondermaats rendement op
3 feb 2006 om 17:37

Na een onderzoek naar de prestaties van beursintroducties in de afgelopen tien jaar concludeert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat beursintroducties ondermaats renderen. Van de zeventig bedrijven die de afgelopen tien jaar een notering kregen aan de beurs in Amsterdam staan er vijfenveertig (64%) beneden de introductiekoers. Vijfentwintig aandelen (36%) noteren boven de introductiekoers. De mediaan ligt op een koersverlies van 28 procent.


Negen van de nieuwelingen hebben een koersverlies geleden tussen de 90% en 100%. Bij de grootste teleurstellingen staat de beursgang van World Online. Bij de introductie in 2000 was de beurswaarde van de internetaanbieder ruim 12 miljard euro. De koers kelderde echter in rap tempo en na zeven maanden bracht concurrent Tiscali een bod uit. Beleggers die dat bod hebben geaccepteerd, leden een koersverlies van liefst 97 procent. Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst acht 8 van de beursdebutanten inmiddels failliet zijn verklaard. Hierbij zit onder meer het voormalige telecombedrijf KPNQwest.


De tegenvallende prestaties van beursnieuwelingen verwijt de VEB onder andere aan de interhype, eind vorig eeuw. Op het hoogtepunt van de hausse zijn veel technologiebedrijven naar de beurs gegaan. Deze ondernemingen moesten een fors deel van hun beurswaarde inleveren toen beleggers de internetballon doorprikten. De beleggersvereniging maakt tevens een verwijt aan de beursexploitant Euronext, die de voorwaarden voor beursintroducties  heeft versoepeld. ‘Hierdoor werden bedrijven die verlieslatend waren, een zwakke vermogensbasis hadden en/of amper over een track record beschikten, tot de beurs toegelaten’, aldus de VEB.


De beste beursintroductie van de laatste tien jaar is overigens Innoconcepts, dat 708,5% meer waard werd. Ook investeringsmaatschappij Kardan deed goede zaken, met een plus van 367 procent binnen enkele jaren. Overigens is een groot deel van de zeventig beursgangers inmiddels niet meer terug te vinden op Beursplein 5. Dertig bedrijven hebben de beurs alweer verlaten. Daarvan verdwenen er 22 door een overname en gingen er acht failliet.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.