Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Glass Lewis adviseert aandeelhouders Tesla om tegen bonus Musk te stemmen

Glass Lewis adviseert aandeelhouders Tesla om tegen bonus Musk te stemmen
26 mei 2024 om 11:04

 Aandeelhouders van Tesla zouden het voorgestelde beloningspakket van 56 miljard dollar voor CEO Elon Musk moeten verwerpen. Dit schreef stemadviesbureau Glass Lewis dit weekend in een zogeheten proxyrapport.

Glass Lewis vindt de beloningsovereenkomst “buitensporig” en wees ook op de “verwaterende invloed”.

In 2018 kwam er groen licht voor het beloningspakket. Eerder dit jaar werd die overeenkomst echter door een rechtbank in Delaware verworpen, omdat aandeelhouders niet voldoende waren geïnformeerd.

Glass Lewis is ook tegen Tesla’s voorstel om van Delaware te verhuizen naar Texas, en de herbenoeming van Kimbal Musk, de broer van Elon, als bestuurder, omdat hij niet onafhankelijk genoeg zou zijn.

Een ander adviesbureau, Institutional Shareholder Services, heeft zich nog niet uitgesproken over de salarisdeal van Musk of de verhuizing naar Texas. In 2018 adviseerde ISS om tegen de salarisdeal te stemmen.

Tesla houdt zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 13 juni. Voor de beloningsovereenkomst is een meerderheid van stemmen nodig, uitgezonderd die van Elon en Kimbal Musk. De verhuizing naar Texas vereist een meerderheid van de uitstaande aandelen, waarbij niet uitgebrachte stemmen worden geteld als ‘nee’-stemmen.

Zelfs als de aandeelhouders van Tesla akkoord gaan met het beloningspakket voor Musk, zou de rechtbank in Delaware deze opnieuw kunnen blokkeren.

Musk heeft laten doorschemeren dat hij kunstmatige intelligentie en robotica buiten Tesla zou kunnen ontwikkelen als hij de beloningsregeling niet opnieuw goedgekeurd krijgt, plus verdere compensatie om hem 25 procent van de stemrechten te geven. Zijn startup XAI heeft al een aantal Tesla-medewerkers ingehuurd.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Tesla Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.