Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Tele Atlas & Endemol

Tele Atlas & Endemol
1 dec 2005 om 16:08

Afgelopen periode zijn Endemol en Tele Atlas naar de beurs in Amsterdam gegaan. Tele Atlas is na Tom Tom en Galapagos de derde beursganger aan de Amsterdamse beurs. Ook Endemol is sinds 22 november weer terug aan Beursplein nr. 5 en is daarmee de vierde beursganger dit jaar. Grootaandeelhouder Telefonica verkocht 25% van zijn belang en bracht daarmee 31,25 miljoen aandelen naar de beurs. De introductieprijs van € 9,00 is dichtbij de onderkant van de vooraf vastgestelde bandbreedte van € 8,00 tot € 12,80. Op basis van de introductiekoers wordt de tv-producent op ruim € 1,1 miljard gewaardeerd.


De koers van Endemol opende op een eerste koers van verhandeling op € 9,50. De koers steeg vlak na de opening naar € 9,59. Daarna zakte het aandeel echter naar een lagere koers van € 9,30. Precies een week na de beursgang noteerde het aandeel voor het eerst boven de € 10,00.


De inschrijving op Endemol werd drie maal overschreden, maar de opbrengst viel tegen. De waarde die aan Endemol werd toegekend bedroeg € 1,1 miljard en niet de gehoopte  € 1,6 miljard. Na de uitoefening van deze zogenoemde green-shoe optie heeft Telefonica € 281,3 miljoen opgehaald met de beursgang van haar dochter. Door de transactie is het aantal uitgegeven aandelen uitgekomen op ruim 31 miljoen stukken. Topman Joaquim Agut van Endemol vond het een goede prestatie. “De verwachtingen zijn waargemaakt” gaf de Spanjaard als reactie op de lage introductieprijs.


Joaquim Agut heeft in zijn toelichting op de beursgang aangegeven dat Endemol vooral wil groeien in de Verenigde Staten. Endemol wil minder afhankelijk worden van tv-hits als Fear Factor en Big Brother en zich meer richten op soaps en dramaseries. Big Brother zorgt alleen al voor een vijfde van de totale omzet. Endemol boekte in de eerste negen maanden van dit jaar een winst van € 100 miljoen bij een omzet van ruim € 600 miljoen.


Fortis Bank heeft in een analistenrapport aangegeven dat de aandelen van Endemol geen aantrekkelijke belegging zijn vanwege de beperkte groeiverwachtingen. Fortis geeft Endemol een koersdoel van € 10,50. Fortis verwacht dat Endemol zich voorlopig afzijdig houdt van de acquisitiemarkt, maar meent dat Endemol zich agressiever zou moeten mengen in snelgroeiende markten voor onder andere soaps, drama en ‘digital content’ in Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk.


Tele Atlas heeft sinds 18 november een notering in Amsterdam. De koers van Tele Atlas is diezelfde dag met 11,6% gestegen.  De uitgiftekoers van het aandeel werd vastgesteld op € 18,50. Bij opening stond het aandeel direct 3,2% hoger op € 19,10. Aan het einde van de eerste handelsdag stond de koers van Tele Atlas op € 20,75. De handel in het aandeel was de eerste dag gelijk al levendig. Aan het einde van de eerste dag waren er 3,9 miljoen stukken in Tele Atlas omgegaan.  Zo’n 15.6% van de op de markt gebrachte stukken veranderde daarmee van eigenaar. Bestuursvoorzitter Alain de Taeye was niet verbaasd over de koersstijging. Hij gaf aan dat tijdens de roadshows al was gebleken dat er veel belangstelling was voor de stukken. Uiteindelijk was de vraag 2,7 keer zo groot als het aanbod.


Vorige week hebben de banken die de beursgang van Tele Atlas begeleiden de aan hen toegekende overtoewijzingsoptie volledig uitgeoefend. De zogenaamde green-shoe optie gaf de banken het recht om tot 15% van het oorspronkelijke aantal uitgegeven aandelen te kopen tegen de introductieprijs van € 18,50 per stuk. Hierdoor is het aantal geplaatste aandelen volgens Tele Atlas gestegen tot zo’n 29 miljoen. De totale opbrengst van de beursgang is nu uitgekomen op € 536,6 miljoen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.