Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hagemeyer

Hagemeyer
9 dec 2003 om 10:11

Het handelshuis Hagemeyer heeft een oplossing gevonden voor zijn schuldenlast. Het gaat voor EUR 460 miljoen aan nieuwe aandelen uitgeven om zijn tekorten te verminderen. Bovendien komen financiers in het bedrijf met 905 miljoen euro over de brug. Om de kosten terug te dringen, schrapt het duizend extra banen, zo meldt Hagemeyer.

Hagemeyer gaat gebukt onder een schuldenlast van bijna 1 miljard euro. Zijn financiers hadden gedreigd 9 februari de geldkraan dicht te draaien. Dat is nu voorkomen met de uitgave van EUR 460 miljoen aan aandelen aan bestaande aandeelhouders. Deze aandelen in een zogeheten volledig gegarandeerde claimemissie kosten 1,20 euro per stuk. Voor de opening van de beurs dinsdag waren de aandelen op het Damrak 2,43 euro waard.

Bij de aandelenuitgave gaat het om een volledig gegarandeerde claimemissie.
De bestaande aandeelhouders kunnen voor euro 1,20 per aandeel 383 miljoen
aandelen verwerven, aldus Hagemeyer. Het bedrijf wil verder de 25,7 miljoen
uitstaande cumulatief preferente aandelen omzetten in gewone aandelen.

Hagemeyer wil ook voor 150 miljoen euro aan obligaties uitgeven. Beide emissies zijn volledig gegarandeerd, aldus het bedrijf. Dat verzekert het voortbestaan van het geplaagde concern. De aandeelhouders kunnen zich over het reddingsplan uitspreken op een vergadering die voor 15 januari moet plaatsvinden.

De handelaar in elektrotechnische materialen en veiligheidsproducten zei ook dat bestuursvoorzitter R. ter Haar zijn verantwoordelijkheid neemt voor de financiële malaise van het bedrijf en zal aftreden. Hij krijgt slechts de helft van de eerder overeengekomen gouden handdruk mee. Ter Haar heeft nu uitzicht op 1,2 miljoen euro. Hagemeyer maakte nog geen vervanger van Ter Haar bekend maar zei wel dat W. Pot zal worden voorgedragen als lid van de raad van bestuur.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.