Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ahold

Ahold
2 dec 2003 om 17:26

Het aandeel Ahold daalde voor de vierde achtereenvolgende dag. Dit wordt mede veroorzaakt door de uitspraken van bestuurder Wakkie en de aankomende claimemissie.

Wakkie gaat er van uit dat Ahold er niet aan ontkomt om schadevergoedingen te betalen bij de class-actions die in de VS zijn ingediend.

De uitspraak van Wakkie gaat verder dan wat er in het prospectus staat geschreven. In het vrijdag vrijgegeven boekwerk rept het in financiële nood verkerende supermarktconcern van de mogelijkheid dat er boetes en schadevergoedingen moeten worden betaald als gevolg van de juridische onderzoeken en civiele rechtszaken.

Concrete materiële risico s (kosten die tenminste 5% van de nettowinst van een bedrijf bedragen) moeten in de risico-paragraaf van een prospectus worden vermeld. Dergelijke bedragen beïnvloeden het handelen van beleggers. Bij class-actions gaat het al snel om tientallen tot soms honderden miljoenen dollars. Ik zou het maximumbedrag wel willen weten waarmee Ahold rekening houdt, zegt Paul Frentrop van Déminor. Hij behartigt de belangen van een Duitse Ahold-investeerder.Straks wordt het kapitaal dat met de emissie doorgesluisd naar de VS en stelt de Europese belegger zijn Amerikaanse collega schadeloos.

Beurstoezichthouder AFM verwijst desgevraagd naar beursorganisatie Euronext. Deze laat weten geen probleem met de prospectus te zien omdat Wakkie geen bedragen heeft genoemd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.