Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Homburg

Homburg
24 nov 2003 om 22:14

Vastgoedinvesteerder Richard Homburg wil volgend jaar een deel van zijn belang in het fonds Homburg Invest Inc (HII) verkopen op de beurs van Toronto. Homburg bezit 82% van de aandelen van het genoteerde HII, volgend jaar zal dit belang teruggebracht worden tot 30%-35%. De aandelen zullen aan beleggers aangeboden worden in een second offering. HII heeft al jaren een notering op de Toronto Stock Exchange, over een dual listing op de NYSE wordt nog nagedacht. Het is overigens niet voor het eerst dat Homburg zijn belang in een groot vastgoedfonds verkoopt.

Richard Homburg geniet als vastgoedinvesteerder bekendheid onder Nederlandse beleggers. De vanuit Canada opererende Homburg bouwde zijn reputatie vooral op door de goede prestaties van het vastgoedfonds Uni-invest. Dit fonds maakte in de jaren 90 onder zijn hoede een enorme groei door. In 2000 werd Uni-invest verkocht aan een syndicaat onder leiding van de bank Lehman Brothers. De verkoop volgde op een gevecht van Homburg met Peter-Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), onderwerp van discussie was het prijskaartje van Homburgs prioriteitsaandelen in het vastgoedfonds. Homburg meldt zelf hierover dat dit nooit de prijs van de aandelen heeft beïnvloed.

Ondanks het feit dat de verkoop van Uni-invest de vastgoedondernemer een plaats in de Quote 500 bezorgde (plaats 53, EUR 282 mln), zit de vastgoedhandelaar niet stil. Vanuit Canada leidt hij momenteel ondernemingen op gebied van vastgoedontwikkeling en vastgoedbeleggingen, met tussen de 400 en 500 medewerkers. Zijn activiteiten richten zich met name op Canada, Nederland en de Verenigde Staten. In Nederland werken circa 100 mensen voor Homburg en er worden hier nieuwe kantoren geopend. Homburg richt zich zowel op het ontwikkelen van- alsook het beleggen in- vastgoed. In bepaalde projecten van de onderneming kunnen particuliere beleggers mee-investeren. Zo emitteerde Homburg afgelopen jaar circa EUR 40 mln aan niet-beursgenoteerde obligaties onder Nederlandse beleggers. Men wil in de toekomst bij de financiering van vastgoedobjecten vaker Nederlandse particulieren aanspreken, er zullen zowel aandelen alsook obligaties worden aangeboden.

Deze maand opent Homburg Group de inschrijving op niet-beursgenoteerde aandelen in Bonavista Square, een winkelcentrum in Calgary, Canada. Het project heeft circa CAD $ 15 mln (Canadese Dollars) nodig, waarvan CAD $ 9 mln leningen en CAD $ 6 mln eigen vermogen. Dit eigen vermogen zal door Nederlandse beleggers op tafel gelegd moeten worden, tegen een geprognosticeerd jaarrendement van 9,4%. De looptijd van de belegging is 7 jaar, er zijn 435 participaties beschikbaar a CAD $ 15.000 (circa EUR 9.500). De voordelen van het fonds zijn het beleggen op een kwaliteitslocatie, er is een laag leegstandrisico en er wordt een aardig aanvangsrendement geboden. Nadeel van de belegging zijn het valutarisico (belegging in CAD) en de verplichting om in Canada belasting te betalen. Meer informatie is verkrijgbaar bij de Homburg Groep op nummer 035-6091620.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.