Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

MERE

MERE
5 nov 2003 om 11:37

Op 13 november gaat vastgoedfonds Middle Europe Real Estate (MERE) naar de Amsterdamse beurs. Hiermee vindt er voor het eerst in twee jaar een echte beursgang plaats op Euronext Amsterdam. De nieuwkomer belegt in commercieel onroerend goed in Tsjechië en Slowakije. Oost-Europa is nog een onontgonnen vastgoed-gebied, zo meldt MERE-directeur Richard de Rooy tegen Het Financieele Dagblad. De toetreding tot de EU van landen zoals Tsjechië en Slowakije biedt enorme mogelijkheden, zo stelt De Rooy. Verschillende rapporten voorspellen voor de komende jaren een zeer sterke groei van de vastgoedmarkt in die landen.
Met de beursgang van MERE ontstaat er voor het eerst in het Westen een genoteerd beleggingsfonds dat zich exclusief richt op vastgoed in Tsjechië en Slowakije. MERE beoogt een totaalrendement van 10% voor beleggers.

Volgens De Rooy is er geen limiet gesteld aan het aantal uit te geven aandelen. Wanneer er voor EUR 30 mln in totaal is ingeschreven, dan kunnen we binnen twee weken daarvoor het geschikte vastgoed vinden. Wordt het veel meer, zeg EUR 100 mln, dan moeten we meer spreiding gaan aanbrengen, maar ook dat geld is binnen afzienbare tijd belegd.
De inschrijving op de aandelen, die door SNS Securities wordt begeleid, loopt tot 12 november. De uitgifteprijs is vastgesteld op EUR 20 per aandeel.

Begin volgend jaar wil het fonds ook nevennotering op de beurzen van Praag en Bratislava krijgen. Volgens De Rooy is het voor het eerst dat een bedrijf tegelijk een notering krijgt op zowel de Nederlandse als de Tsjechische en Slowaakse beurzen.

Ondanks de focus op Oost-Europa is MERE een puur Nederlands onderneming. De moeder MEI is ruim tien jaar actief in Tsjechië en Slowakije en heeft circa 50 medewerkers. MEI is actief in meerdere Oost-Europese landen, met name Litouwen, Duitsland en Roemenië. In 1998 bracht het bedrijf een fonds dat belegt in Tsjechische en Slowaakse aandelen naar de beurs.

Volgens De Rooy is er grote vraag naar objecten in alle vastgoedcategorieën in de twee Oost-Europese landen. Daartoe worden gerekend winkels, kantoren, bedrijfspanden en logistieke centra. Belangrijke criteria voor ons zijn een evenwichtige spreiding tussen de verschillende categorieën maar ook tussen de verschillende steden. Wij willen nadrukkelijk ook in de provinciale steden aanwezig zijn.

Voor het nieuwe vastgoedfonds is er onder beleggers grote belangstelling, stelt De Rooy. Maar analist Harm Meijer van ABN Amro waarschuwt in een interview met het FD tegen al te hoge verwachtingen. De beheersvergoeding voor het externe management komt op 3% per jaar. Dat is beduidend hoger dan andere vastgoedfondsen. Positief is wel dat de bonus van het management gebaseerd is op het totaalrendement, aldus de analist.

Bron: Het Financieele Dagblad

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.